Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Karin Nelson avgår ur kyrkohandbokens revisionsgrupp

Karin Nelson, professor vid Norges musikkhøgskole i Oslo, har idag meddelat att hon avgår ur revisionsgruppen för kyrkohandboksarbetet. Ny kyrkomusikalisk expert i revisionsgruppen blir professor Johannes Landgren vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Revisionsgruppens uppdrag är att bearbeta kyrkohandboksförslaget utifrån remissvaren och lämna över ett förslag till ny kyrkohandbok direkt till kyrkostyrelsen.

– Jag beklagar naturligtvis att Karin Nelson avgår, säger biskop Per Eckerdal, vice ordförande i styrgruppen för arbetet med kyrkohandboken.

­ För att fortsätta i revisionsgruppen hade Karin Nelson krävt att i skriftlig form få tillgång till ett expertutlåtande gällande 2012 års handboksförslag. Enligt gängse praxis lämnas inte sådant arbetsmaterial ut. Hon har istället erbjudits att ta del av det muntligt, men inte ansett detta tillräckligt.

– Olika experter har under hela processen bidragit med sitt kunnande i specifika frågor. Deras enskilda utlåtanden är dock internt arbetsmaterial under arbetets gång. Därför har vi inte sett något skäl att hantera materialet annorlunda än annars i just detta fall. Nu befinner sig dessutom arbetsprocessen i ett helt annat skede.

Även biskop Esbjörn Hagberg, ordförande i revisionsgruppen, beklagar Karin Nelsons avgång.

– Hennes kompetens och erfarenhet har varit viktig i vårt arbete. Men revisionsgruppens uppgift är inte att överpröva de övergripande val som tidigare gjorts i processen. Vår uppgift är att rikta blicken framåt. Vi arbetar nu med att ta fram ett handboksförslag utifrån det stora material som kommit in genom remissförfarandet för 2016 års handboksförslag.

Källa: Svenska Kyrkan.