Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ibrahim Baylan deltar i rådsmöte om EU:s framtida energipolitik

Energiministrarna träffas i Bryssel den 5 december för ett rådsmöte i rådet för transport, telekommunikationer och energi (TTE). Vid mötet presenterar EU-kommissionen ett omfattande paket med lagändringar som behövs för att genomföra EU:s Energiunion.

EU-kommissionens paket med lagförslag, Clean Energy for all Europeans, rör bland annat energieffektivisering och förnybar energi, liksom flera förslag om hur EU:s gemensamma elmarknad ska utformas.

− Från svensk sida välkomnar vi att konkreta steg nu tas för att genomföra Energiunionens målsättningar, inklusive förslaget att höja målet för energieffektivisering till minst 30 procent. Överenskommelsen mellan S, M, Mp, Kd och C om att minska energianvändningen med 50 procent till 2030, visar att Sverige menar allvar med att vilja höja ambitionerna i EU:s energieffektiviseringspolitik, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Vid rådsmötet i Bryssel kommer ministrarna att hålla en riktlinjedebatt om förslag till åtgärder för att förbättra EU:s försörjningstrygghet för gas. Bland övriga frågor finns bland annat förslag till struktur för obligatoriskt regionalt samarbete kring försörjningstrygghet för gas. Det slovakiska ordförandeskapet har också valt att låta rådet följa upp EU:s arbete med att utveckla den externa dimensionen av energipolitiken.

Källa: Miljö- och energidepartmentet.