Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spelexperten listar årets digitala

Ylva Grufstedt forskar om datorspel vid Helsingfors universitet och ägnar en stor del av sin fritid åt föreningen Malmö e-sport. Här tipsar hon om några guldkorn bland årets digitala spel – perfekt om man vill fynda på mellandagsrean eller behöver en sista minuten-julklapp..

Skippa värstingglasögonen
Trots att VR-glasögonen blivit listade som årets julklapp så rekommenderar Ylva att vänta med att köpa dem till sin dator.

– VR-glasögon för datorer är dyra och inte tillräckligt bra. Det kommer att komma billiga, bättre och lättare VR-grejer inom de närmsta åren. Vänta med att köpa värstingutrustning om du inte är väldigt prylintresserad.

Overwatch tar multiplayer-spelen till nästa nivå
Blizzard Entertainments first-person shooter-spel Overwatch släpptes i maj i år och får toppbetyg av Ylva:

– Overwatch är verkligen superkul. Det tar multiplayer-spelen till en ny nivå. Spelet genomsyras av en vilja att förmedla positiva tankar om mångfald. Bland karaktärerna finns olika kön, funktionsvariationer och åldrar representerade. I Overwatch kommer olika kulturer till uttryck utan att spelet känns exotifierande.

– Overwatch passar dock inte för alla. Spelet innehåller våld och har en tolvårsgräns.

Firewatch ett vackert äventyrsspel
Ylvas nästa tips är äventyrsspelet Firewatch som utvecklats av Campo Santo. Spelet släpptes i februari.

– I Firewatch är spelaren en skogvaktare i en amerikansk nationalpark. Det börjar ske mystiska saker i parken som huvudkaraktären undersöker – man får pussla ihop olika saker för att förstå vad som händer. Spelet är thrilleraktigt utan att vara våldsamt. Skaparna har lyckats väldigt bra med miljödesignen, som är gjord i klassisk serietidningsstil.

– Firewatch tar inte så lång tid att komma igenom. Eftersom en del tunga teman behandlas så har spelet en fjortonårsgräns.

Svensktillverkade Unravel årets mysigaste spel
Om man vill ha mysighet, glädje och igenkänning så tycker Ylva att man ska prova Unravel, ett 2D-plattformsspel skapat av den svenska spelstudion Coldwood Interactive.

– I Unravel så är spelaren en garnfigur som heter Yarny. Fokus ligger på att att lösa olika pussel och klurigheter. Det är ljust och soligt hela tiden och man får en varm känsla i magen av att spela det. För svenskar så är det väldigt hög igenkänningsfaktor på miljöerna, som är inspirerade av naturen utanför Umeå. Själva spelmekaniken påminner ganska mycket om andra liknande spel, till exempel Limbo, men små detaljer gör att det känns nytt. Yarny använder till exempel sig själv för att kasta lasso – ett fiffigt sätt att utnyttja det faktum att karaktären är gjord av garn.

Ylva tycker att Unravel passar för alla åldrar men rekommenderar det särskilt för familjer med små barn.

– Unravel är ett perfekt spel att spela tillsammans. Som vuxen får man dock vara beredd på att hjälpa till lite.

Ratchet & Clank gör flashig comeback
Ratchet & Clank är en serie actionspel i science fiction-miljö som utvecklats för PlayStation-konsoler. I spelen följer man mekanikern Ratchet, en äventyrlig rymdvarelse och hans logiska robotkompanjon Clank.

– Spelet som släpptes i år är en flashig remake av det allra första Ratchet & Clank-spelet. För personer som var unga under 2000-talets början så innebär det här väldigt mycket nostalgi. Man har tagit bort den värsta sexismen i spelet, men har kvar det höga tempot och många fräcka oneliners.

Ylva anser att Ratchet & Clank passar allra bäst för unga mellan tolv och arton år, men att de flesta kan ha nöje av spelet.

Samlingsbox ger mycket för pengarna
Vill man ha mycket spel för pengarna så rekommenderar Ylva att man kollar in Uncharted-serien, där man följer skattjägaren Nathan Drake på hans äventyr.

– Uncharted 4: A Thief’s End släpptes i år och är liksom de tidigare spelen i serien ett third-person shooter äventyrsspel. Under 2015 släpptes en samlingsbox med uppdaterade versioner av de första tre spelen. Utvecklarna har lagt på nya texturer och kontrollerna har anpassats för PlayStation 4. Om man köper den prisvärda samlingsboxen så får man en bra ingång till det fjärde, nyare spelet.

Ändra på historien i Hearts of Iron IV
Paradox Development Studio, som ligger bakom Europa Universalis-serien, har utvecklat Hearts of Iron IV. Strategispelet utspelar sig under andra världskriget och man spelar som ett land i världen.

– Hearts of Iron IV är ett intressant spel eftersom spelaren får försöka förhålla sig till utvecklingen. Man experimenterar och laborerar med olika beslut och ser hur de påverkar historien, säger Ylva.

Inside makabert och beroendeframkallande
Pusselspelet Inside släpptes av Playdead under sommaren 2016. I spelet är man en liten kille som ska lösa olika problem och samtidigt undvika döden. Ylva:

– Jag har inte hunnit spela hela Inside, men det är verkligen ett spel som suger in en. Kontrollerna, flowet och hintarna om vad som pågår gör att man vill fortsätta spelet. Det är väldigt pang på. När man öppnar Inside så finns det inga inställningar eller tutorials, utan man trycker på “Play” direkt. Sedan är man en liten kille som springer för sitt liv. Det är quirky, mörkt och makabert och passar bäst för vuxna.

Bild från Darkest Dungeon’s hemsida.
Känner med karaktärerna i Darkest dungeon
Ylva tycker att Red Hook Studios lyckats väldigt bra med sitt turordningsbaserade dungeon crawl-spel Darkest Dungeon:

– Darkest Dungeon bygger på att det kommer demoner och andra konstiga varelser underifrån. Manuset är värt halva spelupplevelsen. Spelen är svårt, men har mycket innehåll och är väldigt belönande. Man identifierar sig med sina karaktärer, som man investerat många timmar i. Det känns verkligen som ens egna gubbar som man inte vill förlora under några omständigheter. Samtidigt är utgångsläget dåligt – som spelare vet man att karaktärerna kommer att få göra många uppoffringar och hemska val.

 

Källa: Spelens hus.