Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rom och amerikansk whisky

I onsdags höll Altia (folkofolk.se) en intressant provning av Tennessee whiskey, Bourbon och rom. Romen gav en del överraskningar. Den var helt annorlunda än Captain Morgan som man köper på Finlands-båtarna, eller Bacardi, för den delen. Skillnaden mellan Tennessee whiskey och Bourbon är att Bourbon inte kolfiltreras. Till båda använder man till allra största delen majs men använder även en liten del råg. Rågen ger karaktär till drycken. Vid jäsningen använder man sour mash. Båda ska lagras minst två år på nya ekfat men i regel lagrar man 4-5 år. Det finns en variant på Jack Daniel som heter Gentleman Jack. Den är dubbelfiltrerad. Den ingick, tyvärr, inte i provningen, finns på bolaget i BS för 401 kr.

Men provningen inleddes emellertid med en whiskey från Kanada; Black Velvet Onyx 12 Years Old, art.nr. 8692601, 291 kr. Den är lagrad 12 år på välkolade ekfat, ganska rå smak med inslag av persika. Väldigt kort eftersmak. Den är inte dålig men den står sig slätt i jämförelse med de andra whisky-sorterna vi drack. Priset är också betydligt lägre.

Sedan inleddes den egentliga provningen med Jack Daniel´s Single Barrel, USA, Tennessee, art.nr. 70221, 502 kr. Jack Daniel är normalt en blended för att den alltid ska smaka på samma sätt, men varje år plockas några speciellt bra tunnor ut och säljs som Single Barrel och de kan skilja i smak. Men smaken skiljer sig så klart inte radikalt från vanlig Jack Daniel. Man känner fortfarande att det är en Jack Daniel. Smaken på den här var lite söt och parfymerad med mycket vanilj och fyllighet.

Efter den gick vi vidare med Woodford Reserve Bourbon, USA, Kentucky, art.nr. 10104, 401 kr. Den är trippeldestillerad. Vid tillverkningen av den här whiskyn använder man extra mycket råg. Resultatet blir en väldigt mjuk och smakrik whisky, utan någon tillstymmelse till vanilj.

Woodford Reserve Master´s Collection Sonoma-Cutrer Finish, USA, Kentucky är en specialvariant som inte finns på Systembolaget. Den lagras 6-8 månader på Pinot Noir-fat som ger whiskyn en liten sträv rödvinssmak. Intressant.

Den sista whiskyn i provningen var Woodford Reserve Straight Rye Whiskey, art.nr. 1022502. Den består av 53% råg och 31% majs, resten korn. Det är smak som påminner om rågbröd och inte alls den söta bourbon-smaken utan mer åt skotsk whisky till.

Rom

Den första romen vi provade var J Bally Ans, Rhum Vieux Agricole Martinique, art.nr. 10306, 462 kr. Företaget J Bally med sina karakteristiska trekantiga flaskor är från 1904. Martinique är en ursprungsbeteckning lika hårt reglerad som t.ex. cognac, måste lagras minst sju år, till exempel. Man tänker sig ju gärna rom som väldigt söt, men Martinique har en väldigt torr stil. Doften på den här romen påminner om cognac eller sherry, smaken är lite åt grappa-hållet.

Sedan gick vi vidare med Saint James Rhum Vieux Agricole12 YO, Martinique, art.nr. 86618, 666 kr. Den här är lagrad 12 år på Bourbon-fat och har en sötare doft. Smaken är betydligt mjukare och sötare, tydligt drag av Bourbon.

Sedan gick vi vidare till en helt annan stil av rom, från Guyana. Guyana ligger på syd-amerikanska fastlandet men räknas ändå till Karibien. Det är det enda engelsktalande landet i Syd-Amerika och det tionde mest vattenrika landet i världen. De har bara ett rom-destilleri kvar, som är rätt unikt, så det fungerar samtidigt som museum. De använder fortfarande gamla destilleringspannor av trä och de har nio olika pannor. Vi provade två sorters rom därifrån. Den första var El Dorado 15 Years, Guyana, art.nr. 549, 521 kr. Den har en doft som påminner om dessertvin och en tydlig smak av knäck och choklad. Väldigt god. Den andra romen vi provade var El Dorado Special Reserve 21 Years, Guyana, art.nr. 86741, 929 kr. Den har en sötma som påminner om russin och sedan kommer en smak av sötlakrits. Här stämmer det att det dyraste är det godaste.

Efter provningen serverades det en chark-tallrik med potatisgratäng. Till det serverades det ett rött och ett vitt vin, båda från Washington state i USA och båda kostar 130 kr. på bolaget. Det vita, Eve Chardonnay, art.nr. 78141, passade bäst till maten. Det var gott och smakrikt. Det röda var ett Merlot-vin, visserligen gott men ett så mjukt vin slogs ut av sältan i charkprodukterna. Det hade nog passat bättre med en Cabernet Sauvignon. Vinet hette iallafall The Velvet Devil, art.nr. 78063.