Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Läkare och barnpool viktigast för barnfamiljen på resa

Foto: If

Närhet till läkare om något skulle hända, och möjlighet för de små att ta sig ett dopp. Det är det viktigaste för familjer som är ute och reser med små barn, enligt en ny undersökning.

Så här i sportlovstider är det många barnfamiljer som passar på att resa utomlands. Försäkringsbolaget If har frågat familjer med små barn vad de inte vill vara utan på resmålet. Närhet till vård toppar listan – mer än var femte vill ha nära till läkare eller sjukhus på resan.

Och faktum är att tusentals barn behöver uppsöka läkare på resa utomlands varje år enligt statistik från If och SOS International. Sjukdom är den vanligaste orsaken bland barn före tre års ålder. Mer än vart tionde fall kräver akutsjukvård.

– Närhet till vård ger en trygg känsla på semestern. Man vet att man kan få hjälp om något skulle hända. Om ditt barn eller du själv blir sjuk eller skadad på resan är det viktigt att alltid be om ett läkarintyg där det framgår vad som hänt och vad ni blivit ordinerade. Spara också alla kvitton på alla utlägg, ofta kan man få ersättning för mer än man tror, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Om man istället utgår från att allt går enligt planerna och ingen slår sig eller blir sjuk är barnpool en viktig faktor i val av boende, och det näst vanligaste svaret i undersökningen. Nästan var femte barnfamilj prioriterar poolen högst.

Andra kriterier som många barnfamiljer vill att resmålet ska uppfylla är att det finns svensk personal på plats, hotellpersonal som är tillgänglig dygnet runt, vattenkokare och säkrade eluttag.

Bara fyra procent svarar att det är viktigt med närhet till flygplats. Ännu färre – tre procent – vill gärna att far- eller morföräldrar eller annan kan vara med och hjälpa till att passa barnen. Svensk mat är inte heller något som barnfamiljer tycker är särskilt viktigt.

– En liten rolig detalj i undersökningsresultatet är att tre procent av kvinnorna men dubbelt så stor andel män – sex procent – tycker att det viktigaste med resmålet är att det finns hiss. Undrar vem det är som brukar få bära tungt i trapporna? säger Caroline Uliana.

Topplista: Det här vill barnfamiljerna inte vara utan när de reser med små barn

  1. Närhet till läkare/sjukhus
  2. Barnpool
  3. Vattenkokare (till att göra välling)
  4. Svensk personal på plats
  5. Eluttag-säkring (så barn inte kan stoppa in saker eller liknande i eluttagen)
  6. Hotellpersonal som är tillgänglig dygnet runt

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november – 6 december 2016 har sammanlagt 3 493 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. 509 personer svarade att de reser med små barn.

Källa: If