Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Loch Lomond-provning

Stellankramer ordnade hade nyligen en whiskyprovning på Smakateljén i Stockholm där vi fick prova sju stycken olika whisky från Loch Lomond-gruppen i Campbeltown. Campbeltown ligger rakt väster ut från Edinburgh. Det är det minsta whiskydistriktet i Skottland med bara tre destillerier kvar. ”High Commissioner” är en storsäljare från Loch Lomond som dock inte var med på provningen. Vi provade lite mer exklusiv whisky.

De sju vi provade var dessa:

  1. Loch Lomond Highland Single Malt, 301kr., art.nr. 597, 40%. Standardwhisky, enkel för att vara en single malt men helt ok. Den har en doft av vanilj. Smaken är väldigt fruktig med mycket inslag av vanilj. Många känner smak av romrussin. Den passar bra till ostbågar.
  2. Inchmurrin 12 years old, 559kr., 46%. Den har inte fått något art.nr. ännu. Den börjar säljas i mars. Det är en väldigt trevlig whisky med mycket smak av persika och kryddor, mycket doft av tropisk frukt. Fruktigheten gör att den passar bra till salta tilltugg, såsom korv och ostbågar. Till ostbågar får den lite smak av hallonkola. Namnet Inchmurrin kommer från ön Inchmurrin som ligger i sjön Loch Lomond.
  3. Glen Scotia 15 years old, 652kr., art.nr. 85840, 46%. Tydlig doft av vaniljglass. Smak av vanilj, nötter och aprikos. Vaniljen ger sötma i smaken men sedan kommer en salt eftersmak.
  4. Glen Scotia Double Cask, 572kr., art.nr. 85713. Det här var den populäraste whiskyn på provningen. Den har lagrats på Bourbon- och sherryfat ( Pedro Ximenez-fat ), vilket känns på smaken. Man känner tydligt en smak av söt sherry, ger en väldigt fyllig smak. Men sherry-smaken försvinner om man har salta tilltugg som charkuterier eller ostbågar. Den rekommenderas till mörk choklad.
  5. Glen Scotia Victoriana, 882kr., art.nr. 85356, 51,5%. Namnet Victoriana är för att det här är en whisky som gjorts för att hylla den viktorianska eran, som var Campbeltowns storhetstid. Så man kan kalla det här för en retro-whisky. Den har mycket frukt och krydda i smaken och en del kakao i eftersmaken, passar bra till stark ost och pesto, förmodligen även till mörk choklad tack vare kakaon i smaken. Trots den höga alkoholhalten tar inte alkoholen över. Det är en väldigt smakrik whisky.
  6. Glen Scotia Limited Edition 1991, 1499kr., art.nr. 40462, 51,5%. Den har en skarp smak med drag av tropisk frukt. Färgen är väldigt ljus, som vitt vin.
  7. Glen Scotia Limited Edition 1992, 1499kr., art.nr. 40461. Den är mjukare i smaken än 91:an, aningen smak av persika, inte så angenäm doft. Med salt tilltugg så blir smaken mjukare och fruktigare.