Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Färdigbehandlade patienter ska skrivas ut fortare

Foto: Wikimedia

Samverkan mellan kommuner och landstings öppna och slutna hälso- och sjukvård ska förbättras för att undvika onödig sjukhustid för färdigbehandlade patienter. Förslagen beslutades under torsdagens regeringssammanträde genom en proposition som nu lämnas till riksdagen.

Förslagen följer den lagrådsremiss regeringen beslutade om i december och föreslår bland annat att den slutna hälso- och sjukvården redan i inskrivningsmeddelandet ska ange beräknat utskrivningsdatum för den enskilde patienten. Detta för att samverkan och planering mellan den öppna och slutna hälso- och sjukvården ska kunna komma igång tidigare.

– Dessa förslag bidrar både till att vårdkedjan för den enskilde förbättras och att väntetiderna för sjukhusvård kan kortas. Ingen ska behöva ligga kvar på sjukhus i onödan, utan de som har behov av insatser efter medicinsk behandling på sjukhus ska få det snabbt och nära i sin hemmiljö, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström

I propositionen föreslår regeringen också att krav ska ställas på att huvudmännen i samråd tar fram gemensamma riktlinjer om samverkan mellan kommun och landsting. Förslagen innebär att landsting och kommuner förväntas överenskomma om vissa centrala delar i processen men även vad som ska ske när sådana överenskommelser inte kommer till stånd.

Lagförslagen bygger på förslag presenterade i Göran Stiernstedts betänkande Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård. Den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård föreslås ersätta den nuvarande betalningsansvarslagen.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018. För patienter som skrivs ut från sluten psykiatrisk vård föreslås den gamla lagen dock gälla ytterligare ett år, och detta lagförslag börja gälla först den 1 januari 2019 för den patientgruppen.

Källa: Socialdepartementet.