Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt elegant rödvin

Första mars introduceras ett nytt fint rödvin på Systembolaget, Alta Mora Etna Rosso 2015 (art.nr. 2374, 150 kr) från Sicilien. Det är gjort på 100% Nerello Mascalese, en druva som växer i huvudsak på Mount Etnas vulkaniska sluttningar. Namnet Mascalese är taget från Mascali-slätten mellan Mount Etna och kusten. Prefixet Nerello är på grund av druvornas mörka färg.

Det här är ett kryddigt, elegant och komplext vin från producenten Cusumano. Doft och smak har inslag av röda körsbär, jordgubbar, lakrits och choklad, med inslag av kryddor och mineral. Vinet passar utmärkt till fisk, gärna fetare fiskar, och är även en vinnare till nötkött, kyckling och fläskkött. Det är även en bra match till vegetariska rätter med inslag av tomater, paprika, aubergine, örter och ostar på får- och komjölk.

Det är helt okay att dricka som det är men lite torrt, det är främst ett matvin. Själv drack jag det till pulled chicken BBQ. Då blommade det ut och blev verkligen gott och fylligt. Efter maten prövade jag att dricka det till isländska lakrits & choklad-kulor. Det gick bra det också även om saltlakritsen gjorde att det smakade ganska sött. Då blev också körsbärssmaken mer framträdande.