Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Socialstyrelsen ska öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att stödja genomförande och uppföljning av den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I uppdraget ingår att förbättra kunskapen om förekomsten av våld och insatser på området samt kompetensstöd och metodutveckling för vård- och omsorgspersonal. Socialstyrelsen ska också genomföra en nationell kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap och tvångsäktenskap.

−   Regeringen står för en rejäl ambitionshöjning när det gäller att motverka mäns våld mot kvinnor. Vi fattar beslut för långsiktig förändring. Vi kommer alltid ha fokus på de våldsutsatta men ambitionen måste vara att slaget aldrig ska utdelas, våldtäkten aldrig ske, det är det enda rätta , säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Delar av den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Uppdraget till Socialstyrelsen syftar till

  • att förbättra kunskapen om förekomsten av mäns våld mot kvinnor och insatser på nationell, regional och lokal nivå,
  • att specifikt förbättra kunskapen om förekomsten av mäns våld mot kvinnor och våldsrelaterade insatser inom socialtjänst och hälso- och sjukvård på kommunal respektive regional nivå,
  • att förstärka kompetensstödet till vård- och omsorgspersonal, samt
  • att utveckla bedömnings- och behandlingsmetoder i socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete med våldsutövare samt våldsutsatta kvinnor och barn.

Socialstyrelsen ska göra en delredovisning av uppdraget senast den 30 mars 2018 och en slutredovisning senast den 31 mars 2020.

Nationella strategin presenterades i november

Den 16 november 2016 presenterade regeringen den jämställdhetspolitiska skrivelsen Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid. I skrivelsen ingår en tioårig nationell strategi som omfattar mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

För att stärka förutsättningarna att nå det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra fokuserar regeringen särskilt på förebyggande insatser.

Källa: Socialdepartementet