Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ambitiösa Karin Martinsen har siktet inställt på världseliten.

Karin Martinsen på bästa hästen Quantos. Fotograf: Claes Jakobsson.

-Alla kan om man bara vill, säger Karin Martinsen. Med ren vilja och bra tränare kan man komma långt.
21-åriga Karin bor i ett eget hus på familjens gård i Vårgårda och där finns också de 14 hästar som hon har i träning. Hon rider nio av dem varje dag. – Jag äger ingen häst själv, säger Karin.

På frågan vilken typ av häst Karin föredrar vill hon inte riktigt svara. – Jag anpassar mig efter den typ av häst jag sitter på och är ganska allsidig, säger hon, men de får gärna vara av den litet hetare typen. Dagens hästar måste också vara försiktiga och modiga för att klara av de utvecklade banor som man möter på tävling.

Med sig till Scandinavium har hon två hästar, Quantos som hon tävlar de större klasserna med och Cruella som går unghästklasser. – Gothenburg Horse Show är en toppentävling, säger Karin där både yngre hästar och ryttare kan prestera på banor som håller hög klass. Quantos är blind på ena ögat hur påverkar det honom och dig på en tävling? -Som ryttare får man se till att han inte vänder för snävt in på ett hinder så han inte hinner uppfatta det men annars är det inget jag tänker på svarar Karin. I torsdagens debuthoppning kom Karin på en hedrande femteplats med Quantos.

Men det har inte alltid varit lika lyckosamt för Karin. Som 7-åring tävlade hon dressyr på sin första ponny Emma. Det gick sådär. – Jag red lätt och med spö, säger Karin med ett skratt. Dessutom glömde jag att hälsa på domaren och debuten slutade med en diskvalificering. Första gången hon tävlade i Scandinavium är ännu ett roligt minne som Karin snällt delar med sig av. Då var hon 9 år och var med i GP-ponny på sin c-ponny Master Toby och den gången slutade det med att Karin ramlade av på banan mitt framför Peder och Lisen.

Numer har Karin högt satta mål med sin ridning. För 2017 är ett av dem att få rida i Göteborg i september. På längre sikt är det en plats i landslaget och att ta en plats i världseliten som hägrar. Hon räknar litet och kommer fram till att det kanske kan komma att inträffa om allt går vägen redan under 2018. Nästa tävling är den tre-stjärniga marstävlingen i Herning i Danmark och därefter är planen att åka till San Giovanni i Italien. Med på färden är då Sandra och Klara som jobbar som tävlingsgroom, hästskötare och beridare.

För att hålla sig i form och orka med sina långa dagar tränar Karin yoga som ger både styrka och uthållighet. – Dessutom blir jag mer liksidig av den träningen säger Karin och det har jag nytta av i ridningen.

Hur lägger du upp träningen för dina hästar? Det blir inte så mycket hoppning hemma utan mest cavaletti och bommar på marken. För konditionens skull galopptränar hon alla hästar cirka två gånger i veckan på en bana.

Karin tävlar för Nääs Hästsportsförening som har flera ryttare med på årets tävlingar. Varför är ni så framgångsrika? – det vet jag faktiskt inte säger Karin, men det är många satsande ryttare som tävlar för Nääs HSF och det är en bra klubb.

Jag har haft samma tränare och mentor sedan jag började rida, berättar Karin. Anna Emanuelsson har fungerat som den hästkunniga personen jag saknade i min omgivning och hon har varit ett stort stöd genom alla år. Man behöver inte komma från en hästfamilj för att kunna prestera på elitnivå.

Vi avslutar pratstunden med att önska Karin lycka till både här och nu på Gothenburg Horse Show och i framtiden.

Källa: Gothenburg Horse Show.