Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad är samtida dans? Nya filmen Dansplaneten guidar nyfikna.

Filmen Dansplaneten är Skånes Dansteaters guide till samtida dans. Foto: Skånes Dansteater.

Dansplaneten är Skånes Dansteaters nya guide till samtida dans. En animerad film som är en perfekt uppvärmning för nybörjare och nyfikna. Hur förstår man en dansare? Vad är kroppsprat? Dansplaneten släpps i samband med Teaterns Dag i Malmö 25 mars. Filmen är en svensk översättning av brittiska The Places film Planet Dance. Svensk röst görs av Björn Kjellman.

Är samtida dans en stil eller flera? Hur hänger den ihop med andra sorters dans? Vad handlar den om egentligen? Dansplaneten, besökarens guide till samtida dans, har svaren. Den animerade kortfilmen ger praktisk information, smarta tips och hjälper besökaren att hitta.

Dansplaneten är en svensk översättning av brittiska The Places film Planet Dance. Chris Thomson på The Place tog initiativet till filmen efter att publiken då och då efterfrågat någon typ av användarguide för samtida dans.

Lättsam danskunskap
Brittiska dansskribenten och danskritikern Sanjoy Roy fick uppdraget att göra en lättsam, men inte lättviktig, guide. Magali Charrier står bakom de underbara animationer som ger filmen både hjärta och humor.

Originalversionen på engelska skapades av The Place 2014. Den svenska versionen gjordes på uppdrag av Skånes Dansteater 2017, med stöd av Regionsamverkan Sydsverige. Dansplaneten är ett led i Skånes Dansteaters mångåriga arbete med att göra dansen mer tillgänglig för alla.

Film och workshopar på Teaterns Dag
Dansplaneten släpps i samband med Teaterns Dag i Malmö 25 mars, på Skånes Dansteaters hemsida och på Youtube.

Under Teaterns Dag erbjuds även två dansworkshopar för alla, med eller utan funktionsnedsättning. Workshoparna hålls av Peder Nilsson, Madeleine Månsson, Melody Putu och Frida Lovén.

Lördag 25 mars
Workshopar kl 12–14 och kl 15–17
Ålder: för alla från 12 år
Foajén är öppen kl 11-15, servering och filmvisning på temat dans och funktionsnedsättning.
Teaterns Dags entréknapp kostar 50 kronor och ger tillgång till alla arrangemang under dagen.

Länk: Dansplaneten på Youtube

Kreativt team Planet Dance/Dansplaneten
Koncept, originaltext: Sanjoy Roy
Musik: Ed Dowie
Ljuddesign: Magali Charrier
Extra animationer: Maryam Tafakory
Art direction och animation: Magali Charrier
Exekutiv producent: Chris Thomson
Svensk röst: Björn Kjellman

Källa: Skånes Dansteater.