Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

248 cyklar stjäls varje dag under vår- och sommarhalvåret – så skyddar du din

Foto: SSF , Stöldskyddsföreningen.

Att ta sig fram per cykel har blivit allt mer populärt och fler investerar i allt dyrare cyklar. Det innebär också att tjuvarna blivit allt mer intresserade av att stjäla cyklarna eftersom de kan säljas till ett bra pris på andrahandsmarknaden.

Under 2016 stals mer än 65 000 cyklar i Sverige och drygt 44 000 av dem mellan april och september. Det innebär 248 cyklar om dagen.

– Cyklar stjäls oftast på offentliga platser eller i anslutning till ägarens bostad och tyvärr är det mycket få cykelstölder som klaras upp, säger Pia Lindström, vice vd på SSF Stöldskyddsföreningen.

Stölderna genomförs såväl av organiserade ligor som av tillfällighetstjuven. Polisens hittegodsavdelningar i Sverige hanterade drygt 18 000 cyklar under 2016, vilket innebär att majoriteten av de cyklar som anmälts stulna inte hamnar hos till polisen.

– Andelen ägare som får tillbaka sina cyklar är uppskattningsvis 50 procent. Ett tydligt mönster är att en ny/dyrare cykel oftare är anmäld i polisens anmälningssystem eller stöldskyddsmärkt och i dessa ärenden får får majoriteten tillbaka sin cykel, enligt Magnus Alensand på Polisen i Stockholm.

En normaldyr cykel omfattas för det mesta av hemförsäkringen men dyrare cyklar kräver många gånger en extra försäkring. Det är viktigt att kontrollera vilka försäkringsvillkor som gäller vid till exempel stöld, eftersom det kan variera mellan olika försäkringsbolag.

– Låset och hur man låser fast sin cykel är det som är avgörande för att få ha sin cykel kvar och låsningen är också ett krav för flertalet försäkringar, säger Pia Lindström, som ger följande fem tips för att få behålla sin cykel:

1. Lås cykeln med minst ett certifierat cykellås eller hänglås samt kätting i klass 2.

2. Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål även utanför hemmet.

3. Parkera cykeln så öppet som möjligt, på en plats där det rör sig mycket folk.

4. Märk cykeln med t ex DNA-märkning eller registrera den i ett stöldskyddsregister.

5. Lås in cykeln när du inte använder den.

Fler tips för en säkrare vardag finns på Stöldskyddsföreningens hemsida.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen