Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iranska feminister och svenska fäbodstintor på Södra Teatern i april

Sara Parkman & Samantha Ohlander i Fäboland. Foto: Märta Thisner.

De iranskfödda systrarna Melody och Safoura Safavi med band gästar Södra Teatern med sitt excentriska och rebelliska sätt för att ge uttryck för den moderna, iranska kvinnan, Abjeez den 28 april. Sara Parkman och Samantha Ohlanders bejublade föreställning om kvinnornas liv vid Fäbodarna gästar med fyra extraföreställningar, Fäboland (29-30 april, 2 & 4 maj). Dessutom urpremiär för Kality – Vittnesmål från samvetsfångar med Martin Schibbye den 4 april.

Den 4 april är det dags för urpremiären av Riksteaterns föreställning Kality – Vittnesmål från samvetsfångar som bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kalityfängelset i Etiopien. På varje föreställning under turnén i landet kommer en lokal journalist att medverka. På premiären på Södra Teatern ser vi journalisten Camilla Kvartoft på scen och den 5 april Palmira Koukkari Mbenga , korrespondent på Sveriges Radio.

Än en gång går resan norrut, till de hårt arbetande kvinnorna i fäbodarna, när Sara Parkman och Samantha Ohlanders ger fyra extraföreställningar av Fäboland – Thelma och Louise i allmogestil (29-30 april, 2 & 4 maj). Även rebellisk sång och musik om livets gåtor, på persiska och engelska, kan avnjutas när systrarna Melody och Safoura Safavi med Abjeez intar Kägelbanan (28 april).

Nästan varje månad bjuder Södra Teatern på humor och skratt, men denna månad även på tårar. Gråt är en komisk, sorglig och musikalisk föreställning om hur vi förhåller oss till ett av våra mest grundläggande uttryck. Den 3-4 april kommer tårarna flöda. Mammas Nya Kille mellanlandar efter lång turné i landet med än mer kunskapslyft på Stora Scen (23 mars – 22 april, även sept) och Doktor Kosmos -sångaren Uje Brandelius soloshow Spring, Uje, Spring , spelas 9-11 april och 8-9 maj. Jag har aldrig sett nått bättre. Nånsin , har Henrik Schyffert sagt om denna självbiografiska musikföreställning om när livet tar en oanad vändning. Dessutom gästas den feministiska humorklubben Stand up Yours av Kodjo Akolor , Martina Montelius och Cissi Wallin den 25 april.

Mosebacketerrassen slår upp portarna och öppnar barerna onsdag i påskveckan. Huset håller även öppet under påskhelgen med tipspromenad på skärtorsdag, jazz- och cocktailbrunch skärtorsdag till lördag.

April månad har mycket att erbjuda. Nedan presenteras alla evenemang under månaden i datumordning under rubrikerna Konsert, Teater, Humor, Klubb, Övrigt och Mat och dryck.

KONSERT
SATELLITE STORIES [FIN] – Finlands hyllade indiekungar
Finlands största och bästa indieband återvänder till Stockholm! De har över 40 miljoner streams i ryggen och är aktuella med sitt fjärde album, som spelats in både på hemmaplan i Finland och i New York. Support: Diskopunk och Cat Princess
Den 1 april, kl. 20.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 160 kr.

MISS LI- Ny skiva och exklusiv miniturné!
Sveriges mest färgstarka och älskade artist, är tillbaka! Miss Li har som vanligt många järn i elden. Just nu färdigställer hon ett antal produktioner för både svenska artister och den internationella marknaden samtidigt som hon och producenten Sonny Boy Gustafsson slutför det kommande albumet. Support: Flora cash.
Den 7 april, kl. 20.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 385 kr.

RAG’N’BONE MAN [GBR] – Soul-älskling till Sverige för första gången!
Det brittiska framtidshoppet Rag’n’Bone Man, Rory Graham, har sakta men säkert etablerat sig som ny modern soul-älskling och lyckats trollbinda publiken världen över med sin säregna stämma. Nu kommer han till Sverige för första gången. Support: BETTI.
Den 8 april, kl. 19.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 250 kr.

THE PIGGYBACK RIDERS [GBR] – med gitarrlegenden Chris Spedding
Nytt band med Chris Spedding, Sulo Karlsson & Idde Schultz. Musiken beskrivs som countrydoftande americana med brittiska rötter.
Den 18 april, kl. 20.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 250 kr.

CHARLIE CUNNINGHAM [GBR] – Gitarrspel att förlora sig i
Cunningham skrev, gigade och testade i många år men nu har han debutalbumet Lines i ryggen och är ute på sin största turné hittills. Musik med influenser från flamenco med det hudnära anslaget inom singer/songwriter. Support: Albert af Ekenstam.
Den 19 april, kl. 19.30, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 245 kr.

PETER BJORN AND JOHN – Livsfarligt popunder återvänder
Med fullträffen Young Folks visslade sig Peter Bjorn and John in i våra liv – ett förtroende de sedan har förvaltat på bästa sätt genom att gång på gång kasta ur sig idérik pop.
Den 22 april, kl. 20.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 270 kr.

SELMA & GUSTAF WITH THE UNMARRIED QUEEN – Bitterljuvt, drömskt och löjligt lovande
De starka melodierna med Selma Edenståhls distinkta röst i centrum bygger succesivt upp ett befriande crescendo av hoppfullhet, nostalgisk glädje och bitterljuv eufori. Nyligen blev de nominerade till Gaffa-priset för ”Bästa nykomling” och framtiden ser onekligen ljus ut för duon.
Den 28 april, kl. 19.30, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 220 kr.

ABJEEZ – Rebellsystrar om den moderna, iranska kvinnan
Detta excentriska och livfulla band frontas av systrarna Melody och Safoura Safavi som på ett rebelliskt och säreget sätt ger uttryck för den moderna, iranska kvinnan. Texter om livets gåtor sjungs på persiska, spanska och engelska mot en bakgrund av friskt blandade musikaliska stilar.
Den 28 april, kl. 20.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 175 kr (student 145 kr).

TEATER
KALITY – Vittnesmål från samvetsfångar
Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien. På scenen Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman och en lokal journalist. I direkt anslutning till föreställningen följer en utställning om yttrandefrihet. Riksteatern i samarbete med Amnesty International.
Den 4-5 april, kl. 19.00, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 290 kr.

FÄBOLAND – Thelma och Louise i allmogestil EXTRAFÖRESTÄLLNINGAR
Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är Thelma och Louise i allmogestil – en folkmusikkabaré i hemvävt. ”De låter som First Aid Kit, men fem gånger farligare” /Gunilla Brodrej, Expressen
Den 29-30 april (även 2 maj), kl. 19.00, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 270 kr, Scenpass 230 kr (andra balkong 150 kr).

HUMOR
MAMMAS NYA KILLE – “Ett kunskapslyft”
Efter en lång turné runt i landet är det dags för andra säsongen av Sveriges Radio P3:s flaggskepp Mammas Nya Kille. Medverkande: Sven Björklund, Mattias Fransson, Bengt Strömbro, Olof Wretling och Sofia Wretling.
Den 23 mars-22 april (även 8-30 sept), kl. 19.00, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 260-580 kr.

IT’S MOTHER­F***ING TEA TIME
Södra Teaterns dekadenta lördagsunderhållning med Miss Inga är tillbaka för 4:e säsongen!
Den 15 april (även 6/5, 27/5), kl. 15.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 250 kr.

GRÅT – En djupdykning i ett hav av tårar
Forskning visar att kvinnor gråter i genomsnitt mellan 30 och 64 gånger per år, och män gråter mellan 6 och 17 gånger per år. När vi gråter släpper kroppen automatiskt ut kemikalier som fungerar som ett naturligt lugnande medel. Gråt är en komisk, sorglig och musikalisk föreställning om hur vi förhåller oss till ett av våra mest grundläggande uttryck.
Den 3-4 april, kl. 19.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 250 kr (barplats 150 kr)

SPRING, UJE, SPRING – Se den innan du dör!
Den självbiografiska popmusikföreställningen av och med Uje Brandelius – om hur livet tar vändningar du inte kunde fantisera om. Om vad du måste hinna innan du dör. Och vad du inte måste hinna. ”Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius soloshow är en fantastiskt rolig och gripande föreställning. Den borde filmas och sändas i tv på julafton varje år.” – Po Tidholm i Dagens Nyheter
Den 9-11 april (även 8-9 maj), kl. 19.30, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 355-395 kr.

STAND UP YOURS – Din feministiska humorklubb
Humorklubben med klubbvärdarna Shanthi Rydwall Menon, Therese Sandin och Pernilla Hammargren och briljanta komiker du inte klarar dig utan. Gäster: Kodjo Akolor, Martina Montelius, Cissi Wallin, Birgita Klepke.
Den 25 april (även 30 maj), kl. 19.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: 185 kr.

KLUBB
SUNKIT – Musiken du inte trodde fanns
Klubben för musiken som inte riktigt fick vara med. I 20 år har Burt von Bolton och Magnus ”Ny-Magnum” Nilsson grävt längst bak i reabackarna och dammat av fynden du inte trodde fanns. Vänta dig allsång, trängsel, bra stämning och… ganska mycket oväntat.
Den 7 april, kl. 20.00, Södra Bar, Södra Teatern. Fri entré. Åldersgräns: 20 år.

UNDERHOF Pleasurekraft & Layton Giordani m.fl.
En stor, härlig och galen påskfest med superfavoriterna Pleasurekraft som största påskägget. Även Drumcodes nya stjärnskott Layton Giordani kommer hit, för första gången i Sverige.
Den 13 april, kl. 22.00, Kägelbanan, Södra Teatern. Entré: Earle bird 150 kr, ord. förköp 200 kr, på dörren 250 kr. Åldersgräns: 20 år.

HÅLL KÄFTEN OCH DANSA – [HKOCHD] – Ren energi och oförglömlig fest
Gabriella Håll Käften Och Dansa Ekman är ren energi, glädje och oförglömlig fest.
Den 14 april, kl. 21.00, Mosebacke Etablissement, Södra Teatern. Entré: 60 kr mellan 21:00-22:00, därefter 120 kr (inkl. garderob). Åldersgräns 20 år.

DISCO 2000 – För nostalgiska millenniumkids!
På Disco 2000 ramlar Håkan Hellström den lyckliga gatan fram samtidigt som Shakira undrar whenever, wherever. Och alla vet att It Takes A Fool To Remain Sane för dig, mig och döden samt att ingen ketchup i världen vill veta var du köpt din tröja.
Den 28 april (även 19 maj), kl. 22.00, Södra Bar, Södra Teatern. Entré: 60 kr mellan 21:00-22:00, därefter 120 kr (inkl. garderob). Åldersgräns 20 år.

KLUBB HÅNGEL – Queert, hångligt och superglittrigt!
En magisk natt fylld av guilty pleasure-musik, glitter, överraskningar och såklart hångel.
Den 29 april (även 27 maj), kl. 21.00, Södra Bar, Södra Teatern. Entré: 60 kr mellan 21:00-22:00, därefter 120 kr (inkl. garderob). Åldersgräns 20 år.

ÖVRIGT
SVENSKA POP-QUIZET – Lyxigt musikquiz med Niklas Strömstedt som liveartist!
En ny skön mötesplats för alla stockholmare som älskar svensk populärmusik. Fina priser och spännande gästartister utlovas. I samarbete med Swedish Music Hall of Fame och skivbutiken Pet Sounds.
Den 18 april, kl. 17.00, Mosebacke Etablissement, Södra Teatern. Fri entré – quizet ingår i priset för maten.

YCHL SUMMIT 2017 – Paneldebatt om Employer branding
Hur attraherar och rekryterar man rätt medarbetare? Hur sätter man rätt förväntningar på nyanställda? Och hur behåller och utvecklar man nya medarbetare när de väl är på plats? Det är frågor som diskuteras då nätverket inom besöksnäringen, Young Creative Hospitality Leaders, anordnar paneldebatt för att ta sig an den hetaste potatisen just nu; Employer Branding.
Den 27 april, kl. 15.00, Stora Scen, Södra Teatern. Entré: 250 kr.

MAT OCH DRYCK
LUNCH – Buffé varje vardag i Mosebacke Etablissement
I priset ingår två varmrätter, salladsbuffé, bröd, måltidsdryck, efterrätt och kaffe.
Måndag till fredag kl. 11.00–14.00 Mosebacke Etablissement, Södra Teatern. Lunchbuffé 125 kr. (senlunch efter 13.00, 95 kr).

MIDDAG – À la carte i Mosebacke Etablissement tisdag till lördag
Medveten comfort food-baserad mat med fokus på vegetariskt. Ny vintersäsongmeny.
T isdag till söndag kl. 17.00–23.00, Mosebacke Etablissement, Södra Teatern.

COCKTAILBRUNCH OCH JAZZBRUNCH – Spisa både mat och musik
En klassiker på Söder med mat och musiker av högsta klass. Cocktails och Bossa Nova på lördagar och jazz på söndagar.
Lördag och söndag kl. 11.00–16.00, Mosebacke Etablissement, Södra Teatern. Brunchbuffé 275 kr.

FROM DINING TO DISCO – Södrans restaurang svidar om till klubb
Boka bord i restaurangen från 20.30 och framåt så har du gratis inträde till alla klubbar som huserar i huset!
Lördagar och söndagar, Mosebacke Etablissement, Södra Teatern.

SÖDRA BAR – Söders eget vardagsrum
Södra bar gästas varje fredag och lördag av stans bästa klubbfixare. Här serveras öl, vin, läsk, drinkar och tilltugg.
Fredagar och lördagar, kl. 17.00–02.00.

FOAJÉBAREN – en öl innan konserten?
Foajébaren hittar du direkt innanför huvudentrén. Öl, vin, alkoholfritt och snacks.
Öppet i samband i samband med evenemang.

Källa: Södra Teatern.