Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vätternrundan lanserar arenatävlingen Vättern Bike Games

Emil Linde (längst till vänster), europamästare i sprint i mountainbikegrenen Cross Country, är redan klar för Vättern Bike Games. Foto: Jesper Andersson.

Motala och Östergötland får ett nytt, häftigt cykelevenemang i höst. Vätternrundan storsatsar och drar igång Vättern Bike Games, ett tredagars event med fartfyllda tävlingar och uppvisningar på motorstadion Dunteberget i Motala. Cykelcross, Cross Country (MTB) och Slopestyle är några av grenarna. Och planen är en permanent bana på Dunteberget.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och en stor folkfest i Motala. Varje år deltar 38 000 cyklister i något av loppen under cykelveckan i juni.

– Vi är störst när det gäller att arrangera cykellopp och det tänker vi fortsätta att vara, säger Gunilla Brynell, vd för Vätternrundan. Vi strävar ständigt efter att utveckla vårt koncept. Och att utveckla betyder också att göra nya saker.

Det senaste steget i den riktningen är en helt ny arenatävling i Motala. Tävlingen körs den 6-8 oktober på Dunteberget, som annars brukar vara platsen för folkrace, motocross och andra motorsporter. Under Vättern Bike Games handlar det i stället om häftiga cykelgrenar som lockar en ny generation cyklister – och publik.

– Dunteberget har helt rätt förutsättningar för tuffa, publikvänliga tävlingar, säger Vätternrundans arrangemangschef Sven Montelius. Vättern Bike Games har ett tv-vänligt format, tävlingarna lockar många intresserade och området är perfekt för en stor publik. Vi räknar med en helg med krävande banor på Dunteberget i Motala, med massor av deltagare och stor publik.Vi tror att tävlingen kommer att locka flera tusen åskådare.

Planer finns också på en mer permanent bana för barn och ungdomar på Dunteberget.

– Vi för diskussioner med Motala kommun och SMK Motala om en permanent bikepark där Motalas barn och ungdomar kan teknikträna och ha kul på cykel, avskilt från trafiken, säger Sven Montelius.

Vättern Bike Games blir en kavalkad av tävlingar och uppvisningar i olika cykelgrenar, för alla olika åldrar från barn till elit. Bland annat kommer SM i Slopestyle att avgöras, där cyklisterna tävlar i spektakulära hopp och trick. Det blir också tävlingar i mountainbikegrenen Cross Country och i cykelcross, en tuff gren med hög intensitet där deltagarna ska köra en krävande bana med utlagda hinder.

Och elitåkarna har redan anmält intresse. En av cyklisterna som är klar för Vättern Bike Games är Emil Linde, europamästare i sprint i mountainbikegrenen Cross Country. Han tycker att Vättern Bike Games är en spännande satsning.

– Det är kul att ett starkt cykelvarumärke som Vätternrundan satsar på mountainbike, säger han. Och att samla olika grenar på en arena så här är något helt nytt i Sverige, det är riktigt häftigt. Jag tror att det kommer att locka stor publik och framför allt många cyklister.

På programmet står också en åtta timmars lagtävling i stafettform där exempelvis företag ska kunna tävla mot varandra.

– Många har frågat om vi inte ska ha en stafett, säger Gunilla Brynell. Det här blir en häftig stafett där vem som helst kan anmäla ett lag, från företag till kompisgäng.

– Det känns fantastiskt roligt att ta det här steget och utveckla ett starkt arrangemang som Vätternrundan på ett helt nytt sätt. Vättern Bike Games gör Vätternrundan till en ännu bättre arrangör av cykellopp och innebär ett nytt stort, publikvänligt cykelarrangemang i Motala. Tävlingen sätter oss och Motala på cykelkartan fler gånger under året än den stora cykelveckan i juni.

Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år. Motala, Östergötlands Sjöstad står redo. Över 23 000 cyklister är anmälda och vi ser fram emot vår största cykelfest någonsin. Deltagare anländer från hela världen för att delta i detta unika långlopp som är en del av en svensk klassiker.

Källa: Vätternrundan.