Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

H.M.Konungen besökte idag Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla och Kompassrotstipendiaten Madeleine Sundell.

Kommendör Eva Kleman, Kompassrotstipendiaten Madeleine Sundell från Frälsningsarmén och H.M.Konungen. Foto: Frälsningsarmén.

H.M. Konungen besökte på måndagsförmiddagen Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla. Där träffade han bland andra Frälsningsarméns barnrättsjurist Madeleine Sundell, som 2009 mottog Kompassrotstipendiet från Kungens Stiftelse Ungt ledarskap.

Syftet med besöket var att träffa Frälsningsarméns barnrättsjurist Madeleine Sundell, som 2009 mottog Kompassrotstipendiet från Kungens Stiftelse Ungt ledarskap. Stipendiet delas årligen ut till unga ledare som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Madeleine Sundell berättade för Kungen att stipendiet Kompassrosen, som hon mottog för 8 år sedan, har betytt mycket för henne: – Idag kan jag se att jag följt mina värderingar och utvecklat ett ledarskap där jag vågat använda juridiken som ett verktyg för social rättvisa och förändring för utsatta människors livsvillkor. Madeleine Sundell arbetar idag som nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel.

Kommendör Eva Kleman, ledare för Frälsningsarméns kvinnoarbete i Sverige, gav i sin beskrivning av centret att det bästa betyget är att man vill ta med sig sina vänner dit. Kungen fyllde i att det är viktigt att ha ett ställe där man får trygghet och stärkas i sitt ledarskap och det i så tidiga år som möjligt.

Efter att föreståndaren för Frälsningsarméns kvinnocenter Jenny Alm berättat om verksameten fick Kungen lyssna till Rahels personliga resa från utsatthet till trygghet. Hon kom till Sverige som ensamkommande 17-åring från Etiopien. På grund av krig kom Rahel ifrån sin familj redan som 12-åring Hon och hennes syster hamnade i Saudi-Arabien och levde inlåsta och utnyttjades för tvångsarbete. Efter några år lyckades hon med hjälp fly till Sverige och så småningom fick hon en plats på ett skyddat boende hos Frälsningsarmén. Trots en lång och svår process fich Rahel framtidstro och möjlighet att studera svenska,. Hon fick nytt kontaktnät och en tro på sig själv som resulterade i att sedan fyra månader har hon ett arbete som undersköterska. ”Idag vill jag ge tillbaka till Sverige”

Kungen träffade sedan de utlandsfödda kvinnorna som besöker centret. I 21 år har Frälsningsarmén jobbat med att bryta isolering, utanförskap och föratt skapa trygghet och nycklar till integration för hundratals kvinnor i Akalla och stötta dem och deras barn i att lära sig svenska och därigenom närma sig arbetslivet och få jobb. I ett klassrum pågick det svenskundervisning med ett 15-tal kvinnor. Kungen var mycket intresserad av kvinnornas situation och ställde många frågor. De fick på svenska berätta vilka länder de kom ifrån och vad de drömde om att arbeta med. En av dem sa att hon aldrig sett en kung förut. Då svarade Kungen humoristiskt: En Kung kan dyka upp var som helst” syftandes på att ingen av de hundra närvarande kvinnorna visste i förväg att Kungen skulle komma.

Besöket avslutades sedan med en uppsluppen fikastund. Där bjöd kvinnorna på en kakbuffé med recept från hela världen.

Kommendör Eva Kleman avslutade med ett kort tal och tackade för Kungens uppmuntran och besök och önskade alla det bästa man kan få: Guds Välsignelse.

Källa: Frälsningsarmén.