Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inför Lakritsfestivalen

Roald Dahl inspirerad vit choklad med lakrits och fänkål och mycket annat gör denna chokladkakan mycket smakrik. Foto: Katriina Mäkinen / PP-Press.

Den populära Lakritsfestivalen startar nu i helgen 1 -2 april i Anexet på Ericson Globe.
Vi har fått kolla in lite vad som kommer finnas på mässan denna gång.

På pressvisningen av den populära Lakritsfestivalen fick aftonkuriren se och prova lite nyheter som besökare kan stöta på helgen 1 – 2 April när mässan pågår.

Många av utställarna både nya, etablerade och stora företagen kommer ju vara på plats med Lakrits , salmiak och intressanta blandningar med många skiftande former. En populär sak att blanda lite lakrits i är ju chokladkakor. Beriksson hade en variant baserad på några av Roaald Dahls barnböcker och en var då vit choklad med lakrits och fänkål plus flera andra smaker i samma kaka. Det rekommenderas att testa denna smakrika vita chokladkaka. De har i övrigt ett mycket stort sortiment av både choklad och lakrits i olika former och deras lakritspulver är väldigt populärt även av kollegerna i branchen.

En av de hetaste nyheterna var en sorts lakritsbröd eller kex från Finland som arrangören Tuija tagit in precis lagom till festivalen. Med lite brieost och en Hallon – Granatäpple sylt på så var det en god upplevelse.

De hade också Salmiakkolans skapare Desserter utan gränser på plats. De har vunnit tre gånger i rad med populäraste lakritsprodukten salmiakkola, nu kommer de bjuda på lite annorlunda biscotti med lakritskaffe och en jättegod Salmiakkolasås i deras egen lilla fikahörna. Om ni provar den uppvärmda varianten kommer ni få en lite annorlunda smak än normalt . Sen olika vilken folk gillar bäst.

Årets tävling Svenska favoritlakrits kommer bli lite extra spännande då nån ny kommer få vinna priset eftersom vinnarna Desserter utan gränser står över efter tre vinster i rad. Kommer det bli nån salmiak blandning , en lakritssås eller kanske en chokladkaka med lakrits denna gång? Vi får se på söndag eftermiddag då rösterna räknats och vinnaren av årets svenska favoritlakrits presenteras.

Det kommer också finnas mat att äta på festivalen såklart med lakrits touch på olika rätter. Årets tema är ju lakrits för vardag och fest så här har ni nog lite mer festliga varianter i årets menu.

Till exempel Grillad Entrecote med rökt lakritsrub, körvelpersillade , lakritsemulsion, hasselbackspotatis och vispat smör med saltlakrits

Årets Lakritscocktail kallas Emerald Apple och kommer från Jennie Pihl på STHML  Tapas Selected. Den serverar de under hela våren.

Vi rekommenderar att ni tar en sväng förbi och kollar in alla utställare. Det kommer alltid något nytt att prova och kanske kan ni hitta en ny favorit. Kanske ta en kopp lakritskaffe , öl eller äta lite lakritschips från Larsons.