Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Pralinkonst och Årets Lakritsdrink

Foto: Olav Holten / PP-Press.

Igår avslutades Lakritsfestivalen med att kora Sveriges populäraste lakrits. Det bekräftades än en gång att salmiak verkar vara väldigt populärt i Sverige.

Lakritsfestivalen avslutades med att utse vinnaren i tävlingen Sveriges favoritlakrits där alla besökare kunnat rösta under helgen. Vinnaren blev Super Salty Salmiak från Gammelstads Knäck och Karamell. Salmiak är uppenbarligen väldigt populärt i Sverige. Salmiakkola från ”Desserter utan gränser” vann ju tre år i rad.

Varje år på festivalen finns det en speciell lakritsdrink. I år stod Jennie Pihl från Stockholm Tapas för den. Den består av lakritssirap, äppel-essens, Apple Sour, sockerlag, en pressad citronklyfta och Monin (violsirap, som Grenadin fast med viol istället för äpple). Hon kallar den för Apple Emerald. Den har en fin äppelsmak. Lakritsen känns inte mycket men den hjälper till att förhöja äppelsmaken.

Foto: Olav Holten / PP-Press.

En av kandidaterna i tävlingen var ”Liv Sandberg Cake Art” med sin Asien, en pralin med Asien-lakritspulver som såg ut som snittar. Liv Sandberg själv höll en provning under dagen där man fick prova sex stycken praliner som hon gjort. De var både goda och snygga. Varje pralin var ett litet konstverk i sig, det var nästan synd att äta upp den. En pralin var smaksatt med muscovadosocker och rabarber. Det gav en illusion av lakritssmak trots att den inte innehöll något lakrits överhuvudtaget. En annan pralin var smaksatt med en kombination av saltlakrits och svarta vinbär. Båda är ju starka smaker som lätt tar överhanden men tillsammans blev det en fin och mjuk smak. De gifte sig fint. Pralinen som innehöll enbart saltlakrits smakade starkare. En annan lyckad kombination var lime och lakritssirap. Hon gav rådet till hågade pralinmakare att inte använda billiga silikonformar utan köpa lite dyrare formar i hårdplast. Resultatet blir mycket blankare och finare och de tål att tappas och slås i diskbänken.

Övriga aktiviteter som man kunde ägna sig åt på festivalen var till exempel en liten utställning om lakritsens historia. Hos Lakrids kunde man dekorera sin egen cupcake och ta med sig i en snygg förpackning. Och så fanns det kockskola för barn.

Nästa år firar Lakritsfestivalen 10 år. Det har gått snabbt för den här festivalen som en gång började i en liten källarlokal i Vasastan.