Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förskolebarnen i Härnösand får nya giftfria sovmadrasser

Oskar Sandlund och Kattis Nilsson har bäddat ner två dockor som får provsova på den nya madrassen. Foto: Härnösands kommun.

En lastbil med 268 ny sovmadrasser och kuddar till Härnösands förskolebarn kom idag till Sörgårdens förskola.
– Alla förskolor i Härnösand ska få nya sovmadrasser till sina barn, säger Eva Claesson, verksamhetschef för förskola i Härnösands kommun.

De nya madrasserna är en del i kommunens satsning på att nå giftfria förskolor. Den 15 oktober 2015 beslutade skolnämnden om en handlingsplan för giftfria förskolor. Syftet är att det ska bli mindre farliga ämnen och kemikalier i våra förskolor.

– Vi jobbar med flera olika aktiviteter för att nå en giftfri förskola, säger Eva Claesson. Förutom madrasser tittar vi på att byta ut soffor, lekkuddar och tallrikar. Vi vill byta ut sådant som används ofta. Produkter som har bedömts innebära hög risk som tidigare gjordes av material som kan innehålla gifter.

Nu ska de nya madrasserna levereras ut till de kommunala förskolorna och därefter till privata förskolor och kooperativ.

Olämpliga ämnen i vår omgivning riskerar att påverka alla på ett negativt sätt, men barn är särskilt utsatta eftersom de i förhållande till sin kroppsvikt riskerar att få i sig högre halter än vuxna. Barn går också igenom känsliga och viktiga utvecklingsstadier som kan påverkas av olika mer eller mindre giftiga ämnen. Många av de kemikalier som används i vardagsprodukter riskerar att vara allergena, hor­monstörande, cancerogena eller på annat sätt öka riskerna för negativa hälsoeffekter. Idag finns långt fler giftiga ämnen i omlopp i naturen än för några decennier sedan. Att så långt det är praktiskt möjligt begränsa hälsofarliga ämnen i förskolemiljön är klok åtgärd ur ett barnperspektiv.

Härnösand har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.

Källa: Härnösands kommun.