Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Delegation till Guatemala: Även näringslivet måste stå upp för mänskliga rättigheter

Plantagearbetare i Guatemala. Foto: IM.

Krafterna som arbetar för en positiv förändring i Guatemala behöver stöd inte bara från civilsamhället och biståndet. Även det svenska näringslivet måste engagera sig för att stärka mänskliga rättigheter i landet. Det menar den svenska delegation som nästa vecka besöker landet.

Diakonia, IM, Svenska kyrkan, Kristna Fredsrörelsen och We Effect organiserar den 24-28 april en gemensam delegationsresa till Guatemala. Det är tredje året i rad som resan äger rum.

– Vi tror att ett besök av företrädare från olika samhällssektorer, däribland svenska näringslivet, kan ha betydelse för att visa stöd och för att visa på vikten av att arbeta tillsammans, företag och civilsamhälle, för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna, säger Ann Svensén, generalsekreterare för IM, Individuell Människohjälp som har sitt centralamerikakontor i Guatemala.

Delegationen kommer under resan att träffa representanter från det civila samhället, från näringslivet och kongressen, samt FN-organ och människorättsförsvarare. Dessutom kommer de bland annat att möta de ungdomar som deltog i de massiva mobiliseringarna 2015.

– När civilsamhälle och näringsliv uppträder tillsammans kan vi utmana den korrupta guatemalanska ledningen när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt stödjer vi våra respektive samarbetsorganisationers fortsatta kamp för reformer, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia.

Trots att Guatemala är Centralamerikas största ekonomi, är landet samtidigt ett av världens mest ojämlika. Hälften av alla barn i landet är kroniskt undernärda och över tre miljoner människor beräknas leva utan tillräckligt med mat, urfolken är hårdast drabbade. De fattigaste lever på landsbygden, och ibland dem är kvinnor överrepresenterade.

– Civila samhället, däribland religiösa aktörer, och näringslivet har en skyldighet att bidra till att mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet upprätthålls i Guatemala. I samverkan kan vi hålla varandra ömsesidigt ansvariga och arbeta för en demokratisk utveckling, för genusrättvisa, hållbar utveckling och allas rätt till ett värdigt liv, säger Eva Ekelund, planeringschef för Svenska kyrkans internationella arbete.

Guatemala är starkt präglat av en våldskultur som lever kvar efter det 36 år långa inbördeskriget. Korruption, gängkriminalitet, hög mordfrekvens samt straffrihet är utbredda problem. Guatemala har fortfarande en av de högsta nivåerna av våldsamma dödsfall i världen.

Människorättsförsvarare i Guatemala lever under ständigt hot. Företrädare för urfolks rättigheter samt miljöaktivister är några av de värst drabbade. Därför måste internationella investerare och företag ta sitt ansvar att inte bidra till konflikt eller kränkningar av mänskliga rättigheter utan istället verka för en dialog med civilsamhället.

– Vi tycker det är viktigt att omvärlden uppmärksammar situationen i Guatemala, och att såväl andra regeringar som det internationella näringslivet står upp för mänskliga rättigheter i Guatemala, liksom i andra drabbade länder, säger Lotta Sjöström Becker, Kristna Fredsrörelsen.

Följ delegationen under hashtag:
#GuateDelegation17
Och på spanska: #SueciaAcompaña

Källa: Diakonia.