Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SM-guld för IKSU från Umeå

På lördagen var det SM-final i innebandy, först damernas, och därefter herrarnas. Det var en stor entusiastisk publik i Globen. IKSU från Umeå spelade mot Mora. Efter en stark period där IKSU ryckte till sig en 3-0 ledning var det tufft för Mora. Sen lyckades IKSU stå mot Moras attacker och till slut vinna med 4-1.

I damernas final så var det IKSU från Umeå mot Mora. De spelade inför en publik på hela 10 689 personer. IKSU pressade på hårt redan från början och hade flera bra chanser  men Mora försvarade sig bra. Men det kändes som att IKSU hade initiativet och var det starkare laget.  Första perioden blev mållös. Början av andra perioden kändes till en början lite matt, det verkade som IKSU hade tröttat ut sig. Efter fyra minuter fick de till och med en spelare, nummer 21, utvisad.

IKSU i orange mot Mora. Foto: Madelene Lundbäck / PP-Press.

Men elva och en halv minut in i perioden fick IKSU in matchens första mål, satt av Sofia Joelsson. Målet gick in med bara några centimeters marginal, det strök stolpen. Bara två och en halv minuter senare satte de nästa mål, av Josefina Eiremo, och den här gången var det ingen tvekan. Det var rätt i kassen. Efter ytterligare tre minuter kom tredje målet för IKSU, utan någon kamp. Nummer 11 Frida Norström sprang fram och sköt in den. Då var det kört för Mora, trots att de lyckades kvittera med bara en minut kvar av andra perioden. När det bara var tre minuter kvar av matchen, varje match bestod av tre perioder på vardera 20 minuter,  tog båda lagen paus för taktiksnack. Tredje perioden hade varit mållös. Det stod 3-1 till IKSU. Så Mora hade cirka tre minuter att kvittera ett två-måls-övertag. Det övertaget utökades dock istället för att utjämnas. Med en minut kvar av matchen gjorde IKSU: s Julia Nordin ytterligare ett mål. Sedan var det definitivt klart att IKSU från Umeå var Svenska mästare på damsidan 2017, med segersiffrorna 4-1. En solklar seger. Mora blev tvåa för andra året i rad. Förra året förlorade de mot Pixbo i finalen.

Sakkunnig: Linda Lundin.