Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elmarknaden just nu: Stabilt elpris bäddar för långsiktig planering

Foto: Vattenfall.

April månad har levt upp till sitt rykte och levererat omväxlande väder ömsom sol, ömsom regn, blåst och även snö. – Elpriset har trots det varit stabilt och de längre elavtalen är i princip oförändrade sedan förra månaden medan de rörliga priserna sjunkit något, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

De rörliga priserna har sjunkit något men är fortfarande något högre än förra året samma tid.

– Min rekommendation är att vill du ha kontroll på din månadskostnad så är det ett bra läge just nu att binda ditt elavtal till en bra prisnivå, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Så här långt i april ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3, mellersta Sverige, på 27,09 öre/kWh vilket är cirka 7 öre högre än i april förra året.

Vattenfalls vindkraft levererar enligt plan och kärnkraften har levererarat en mycket hög tillgänglighet under hela vintern och våren, första kvartalet låg den på 98,2 procent. Kärnkraften är nu på väg in i den årliga underhållsperioden, först ut den 30 april är Ringhals 1 på västkusten. Den hydrologiska balansen ligger på normala nivåer men nästa månad kommer snösmältningen och vårfloden igång vilket kan påverka elpriset.

Efter en lång vinter får många fritidshusägare en obehaglig överraskning när de öppnar upp sitt sommarhus. Färsk statistik från försäkringsbranschen visar att var tredje fritidshusskada är en vattenskada på grund av frysta vattenledningar och bara hälften av alla fritidshusägare stänger av vattnet under vintern.

– Bästa försäkringen mot vatten- och fuktskador är att ha på värmen på även när du inte är där under vintern. Att se över fritidshusets uppvärmning är också ett bra sätt att hålla energikostnaderna nere, speciellt om huset har direktverkande el. Det finns med andra ord en hel del pengar att spara om man gör en ordentlig genomgång av sitt fritidshus, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

*elpriset 20170426 – se dagsaktuella elpriser på rörligt elpris.

Källa: Vattenfall.