Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Starbrink (L): Inget fritt val av förskola för ovaccinerade barn

Föräldrar som inte vaccinerar sina barn ska kunna nekas att fritt välja förskola. Det föreslår Liberalernas sjukvårdsgrupp. Förslagen kommer att behandlas på Liberalernas landsmöte i november. Syftet är att förebygga smittspridning och skydda småbarn som är ovaccinerade eller barn som inte kan vaccineras.

– Vaccinationer handlar om att tillsammans skydda oss mot ohälsa och livsfarliga sjukdomar. De föräldrar som väljer bort vacciner för sina barn, borde inte heller kunna räkna med att kunna välja förskola fritt. Vi måste slå vakt om friheten och tryggheten för de barn som av olika skäl inte kan vaccineras. Det säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län och ordförande i Liberalernas välfärdskommission.

Vaccin erbjuder ett allt bättre skydd mot allt från vardagliga men besvärliga smittor till livsfarliga epidemier. Skyddet skapas genom att nästan alla är vaccinerade – det är så smittspridning kan stoppas innan den har börjat. Vissa människor tål inte vacciner – och för dem är det extra viktigt att de som kan, verkligen låter vaccinera sig.

– Vaccinet bygger på att vi alla hjälps åt. Tyvärr sprids missförstånd, okunskap och rena lögner om vaccin över världen. Det finns en anti-vaccinationsrörelse som av olika dunkla skäl motsätter sig detta viktiga skydd för mänskligheten. Det är mycket allvarligt, säger Anna Starbrink (L).

I Sverige ser vi hur följsamheten till våra vaccinationsprogram för barn varierar mellan olika områden. I vissa fall sjunker den under 90 procent. Barn som inte vaccineras utsätts inte bara för risken att själva bli smittade av allvarlig sjukdom som mässling, de utgör också en risk för andra människor som av olika skäl inte kunnat vaccineras eller som vuxit upp i länder som inte har utvecklade vaccinationsprogram.

– Det egna valet att avstå från att vaccineras sina barn bör inte drabba andra barn. Friheten att avstå vaccination innebär då också att man får ta hänsyn till andra, mer utsatta, barns rätt att slippa utsättas för risker. Friheten för barn att få växa upp friska är det vi liberaler i första hand måste försvara, betonar Anna Starbrink (L).

Liberalernas sjukvårdsgrupp föreslår att föräldrar som valt att inte vaccinera sina barn ska kunna nekas företräde till förskoleplats för dem. Istället får en bedömning utifrån smittspridning vara vägledande för hänvisning till annan förskola, om föräldrarna genom sitt beslut riskerar att utsätta andra barn för smitta. Dispens ges bara till barn som av medicinska skäl inte kunnat få sin vaccination.

Källa: Liberalerna.