Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

​Världen: Internationella dagen för pressfrihet

Foto: Amnesty internationell.
Den 3 maj är det den internationella dagen för pressfrihet. En fri press är en av grundbultarna för ett fritt samhälle – men runt om i världen hotas, trakasseras, fängslas och till och med mördas journalister, bara för att de gjort sitt jobb. Över 250 000 personer har hittills skrivit under Amnesty Internationals pågående aktion för att frige fängslade journalister i Turkiet.

Journalister och andra mediearbetare spelar en viktig och ofta avgörande roll för att avslöja kränkningar av de mänskliga rättigheterna – som begås både av statliga och icke-statliga aktörer.

En viktig del när det gäller att främja och skydda mänskliga rättigheter är att världens regeringar ser till att journalister och andra mediearbetare kan utöva sitt yrke utan att riskera hot och trakasserier, eller att de ska behöva vara rädda för att åtalas och fängslas. Dessvärre krymper handlingsutrymmet alltmer för dessa yrkesgrupper i världen.

Under årets första månader har Amnesty International kunnat rapportera om hot och övergrepp mot journalister i ett dussintal länder.

I Ryssland hotades nyligen journalister på tidningen Novaya Gazeta som skrev om övergrepp mot män som påståtts vara homosexuella.

Journalisten Nay Min Aung i Burma har fått ta emot dödshot sedan han publicerat en artikel om en väpnad etnisk grupp i delstaten Rakhine. Förra året exploderade en liten bomb i hans hem sedan han i sociala medier anklagats för “förräderi” efter att ha skrivit om hårdföra nationalistgrupper i Rakhine.

I Pakistan utsätts journalister, bloggare och andra aktivister i civilsamhället för smutskastningskampanjer, dödshot och våld.

Santosh Yadav i Indien fängslades 2015 på falska grunder efter att ha skrivit om polisövergrepp i Chhattisgarah. Han frigavs mot borgen i mars 2017 men måste dagligen rapportera till den lokala polisen.

I Kamerun dömdes nyligen Ahmed Abba, som arbetar för Radio France, till tio års fängelse anklagad för att “inte ha fördömt terrorism”, efter att han bevakat Boko Haram i norra delen av landet.

Två journalister från brittiska Channel 4 som var i Sudan för att undersöka Amnestys rapporter om att kemiska vapen använts i Darfur greps och utsattes för elchocker och skenavrättningar.

Tillslagen mot Turkiets oberoende medier har slagit extremt hårt mot yttrandefriheten i landet.

Inför valen i maj har regimen i Iran ökat tillslagen mot mediearbetare. Ett stort antal journalister har gripits liksom administratörer på App Telegram – en plattform som används av miljoner människor i Iran.

Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Den som vågar skriva om den organiserade brottsligheten och dess kopplingar till myndigheterna är i ständig fara. Bara under mars månad dödades tre journalister och under 2016 mördades 11.

I Uzbekistan, Turkmenistan och andra länder i Centralasien utsätts journalister för konstant press från myndigheterna, inte bara i hemlandet utan även de som lever i exil är i farozonen.

Listan är lång över länder där det idag är både svårt och farligt, och ibland omöjligt att verka som journalist. Nyligen kom också Reportrar utan gränsers årliga sammanställning över hur fri, eller ofri, media är i världen. Enligt deras sammanställning har att mediefriheten i världen aldrig varit så hotad som nu.

Amnestyaktion för fängslade journalister i Turkiet
Enligt organisationen Committee to Protect Journalists är Turkiet det land i världen som fängslat flest journalister. Sedan kuppförsöket den 15 juli 2016 har minst 120 journalister och andra mediearbetare häktats och sitter fängslade i väntan på rättegång. Mer än 2500 journalister har blivit arbetslösa, närmare 800 har fått sitt statliga presskort återkallat och över 150 medier har stängts.

En av de fängslade är Ahmet Şık, en erfaren undersökande journalist. Han greps den 29 december 2016 och sitter fängslad i avvaktan på rättegång. Han är anklagad för att ha propagerat för Kurdistans arbetarparti (PKK) och Gülen-rörelsen.

En annan journalist som fängslats är Kadri Gürsel, som arbetat som journalist i 30 år. Han är en av de nio mediearbetare från dagstidningen Cumhuriyet som fängslades i november förra året. Han är anklagad för terroristbrott på grund av en kolumn han skrev i juli strax innan kuppförsöket. Titeln på kolumnen var “Erdoğan vill vara vår far”.

Amnesty International har en pågående global aktion där vi kräver att dessa två journalister, och alla andra häktade mediearbetare, snarast ska friges. Hittills har över 250 000 människor i hela världen skrivit under.

Turkiet måste respektera yttrandefriheten – journalistik är aldrig ett brott.

Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Källa: Amnesty International.