Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Scania stöttar yrkesutbildning i Ghana

Foto: Scania.

Scania har grundat Ghanas första yrkesutbildning för servicetekniker med inriktning på tunga fordon. Tillsammans med andra branschföretag ska Scania bidra med material och personal samtidigt som det tyska biståndsorganet GIZ bidrar med ytterligare finansiering.

Ghanas Government Technical Training Centre tar för närvarande årligen emot 120 elever i den treåriga utbildningen som servicetekniker för personbilar och minibussar. Däremot har det hittills aldrig funnits något utbildningsprogram för tunga fordon i landet.

Inom ramen för den treåriga yrkesutbildningen för servicetekniker kommer årligen cirka 35 elever under deras sista utbildningsår att kunna välja specialisering inom fordonselektronik för tunga fordon med utbildning i bland annat systemisk felsökning med hjälp av digital fordonsdiagnostik.

Scania har nyligen levererat 245 bussar till huvudstadens nya bussystem. Bussarna kräver att service och reparationer utförs av yrkeskunnig personal med specialistkunskaper som hittills varit svåra finna på den ghananska arbetsmarknaden.

– De krav som idag ställs på servicetekniker skiljer sig väsentligt från tidigare, säger Fredrik Morsing, VD för Scania West Africa. Numera krävs både en god teoretisk och praktisk utbildning, IT-kunskaper, språkkunskaper samt att vara serviceinriktad gentemot kunderna. Dagens servicetekniker är en högt kvalificerad medarbetare som man anförtror skötseln av sina värdefulla fordon till.

Den nya yrkesutbildningen i fordonselektronik för tunga fordon blir en del av det statliga Technical Training Centre men kommer att bedrivas i en 500 kvadratmeter stor byggnad inom Scanias område. Scania står för merparten av branschfinansieringen för projektet och kommer utöver att tillhandahålla fordon även bidra till innehållet i utbildningen.

Källa: Scania West Africa.