javplatform

Det blåser på månen till Stora scenen i sommar

Inlagd av on Maj 19th, 2017 Sparad i Nöje. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Fotograf: Carl Thorborg

Efter en närapå utsåld spelperiod på Elverket flyttar den kritikerrosade familjeuppsättningen  Det blåser på månen  in på Stora scenen den 16 juni. På Dramatens sommarrepertoar finns också nypremiärer för  Doktor Glas Och ge oss skuggorna  och Tanja Lorenzons succémonolog  Mormors svarta ögon  som efterlängtat återvänder. 

Det blir mycket att se på Dramaten under sommaren. Bland annat kommer nu kritikerrosade familjeuppsättningen – Det blåser på månen, flytta in på stora scenen 18 juni. Det blir nypremiär för – Doktor Glas , – Och ge oss skuggorna och Tanja Lorenzons succémonolog – Mormors svarta ögon, som nu efterlängtat återvänder.

Så här kommer en liten sammanfattning över sommaren på Dramaten 2017

-Doktor Glas – nypremiär på Stora scenen den 2 juni

”A tour de force” (The Guardian, 4 stjärnor)
”The whole performance is outstanding” (The Arts Desk, 5 stjärnor)
”Krister Henriksson är fulländad i Doktor Glas” (DN)
”Ett själens mörker, lysande gestaltat” (Expressen)
”Fullkomligt trollbindande” (City)

Krister Henriksson återvänder till rollen som doktor Glas i Hjalmar Söderbergs mästerverk – nu i en helt ny tolkning av den tidigare succéuppsättningen. Den melankoliska romanen från förra sekelskiftet som skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor hamnar i ett moraliskt dilemma. Men är det någon gång rätt att mörda för någon man älskar, undrar Söderberg provocerande.

Krister Henrikssons tolkning hade premiär på Vasateatern hösten 2006 och blev en stor publik- och kritikersuccé. Därefter turnerade Doktor Glas runt Sverige och Finland med Riksteatern, innan den kom till Dramaten 2011 och spelades för utsålda hus. Uppsättningen togs även till Wyndham’s Theatre i Londons West End.

Regi: Peder Bjurman och Krister Henriksson
Det blåser på månen – från och med den 16 juni, Stora scenen

”Frihetsivrande systrar sveper med sig publiken” (DN)
”en visuellt spektakulär upplevelse” (SvD)
”Tveklös power ”(Expressen)

En familjeföreställning från 7 år om syskonkärlek och frihetsdrömmar i skuggan av krigets allvar. Ett sagoäventyr om behovet av att få vara den du är, gestaltat med hjälp av modern teknik.

Systrarna Dina och Dorinda har fått lära sig att de måste vara snälla och lydiga, annars kan en ond vind från månen blåsa in i deras hjärtan. Men allt de gör uppfattas som bus av omvärlden. Deras pappa har åkt iväg till landet Bombardiet för att hjälpa bombardierna att avsätta sin diktator och när han tillfångatas bestämmer systrarna sig för att rädda honom.

Regi: Ellen Lamm
Medverkande: Sanna Sundqvist, Emma Broomé, David Book; Maia Hansson Bergqvist, Thérèse Brunnander, Peter Engman, Magnus Ehrner, Mia Benson, Christoffer Svensson och Charlotta Jonsson
Mormors svarta ögon – nypremiär den 25 augusti, Lilla scenen

”överdådigt fräck och rolig, full av trots mot inskränktheten och med underbara utbrott av galen finsk tango. Det är en pionjärinsats Tanja Lorentzon gör. En likadan pjäs har aldrig spelats på Dramaten.” (DN)
”en stor liten debut. Under 90 minuter trollbinder hon publiken ”(SvD)
”en lika angelägen som stark bit närhistoria” (SvD)

Tanja Lorentzons monolog om sig själv, sin mamma och sin mormor gjorde succé när den hade premiär 2010. Nu återvänder den till repertoaren. En personlig, humoristisk och rörande betraktelse över tre generationers olika situationer. Om att leva under kriget, om att flytta till ett nytt land och om att prata ett annat språk än sina släktingar.

Tumba 1981. ” Jag blir kallad finnen, finnpajsarn, finnjävel. Folk spelar upp fulla finnar för mig, och till vilken nytta? Jag är ju bara en fuskfinne som inte ens kan finska. Vad spelar det för roll att vi har bytt till ett svenskt efternamn så länge jag heter Tanja i förnamn?”.
Sverige 1963. Mirjams dotter Terttu, hennes man och barn har kommit till Sverige med den stora arbetskraftsinvandringen. ”Hur länge skall vi stanna? Vi har det ju bra här. Du måste börja prata svenska! Du måste sluta säga att vi skall flytta tillbaka när vi aldrig gör det!”
Finland 1939 under vinterkriget. Mirjam försöker överleva med sina två barn i huset mitt i skogen och längtar efter sin man. Kommer han till jul?

Av och med: Tanja Lorentzon Personregi: Lotta Tejle
Och ge oss skuggorna – nypremiär den 26 augusti, Stora scenen

”Det är andlöst, det är storslaget. Det är Dramatenhistoria.” (SvD)
”En stark, njutbar och obehaglig uppsättning ” (DN)
”Vi möter en utsökt ensemble.” (Aftonbladet)
”Dramatenteater när den är som bäst ” (Expressen)

Ingen pjäs är mer förknippad med Dramaten än Eugene O’Neills självbiografiska Lång dags färd mot natt , som fick legendarisk urpremiär på Stora scenen 1956 och testamenterades till teatern av författaren. Och ge oss skuggorna , som hade urpremiär på Dramaten 1991, är Lars Noréns pjäs om nobelpristagaren O’Neill, skrivandet och ensamheten. Familjedramat utspelar sig en oktoberdag 1949 i Eugene O’Neills hus på Atlantkusten. Författaren firar födelsedag tillsammans med sina två vuxna söner från två olika förhållanden och sin nya hustru. Frun och sönerna lever i skuggan av den litterära giganten, Nobelprisbelönad och upphöjd, men ångestdrabbad och plågad. Hans stora mästerverk har ännu inte nått sin publik.
O’Neills söner.

Regi: Eirik Stubø Medverkande: Örjan Ramberg, Lena Endre, Erik Ehn, Thomas Hanzon och Joaquin NaBi Olsson

 

Dessutom på Dramaten i sommar:  

Aurora Fine Arts Festival på Lilla scenen och på Dramatenterrassen 12-20 augusti
Internationella stjärnartister inom den klassiska musiken möter Dramatens skådespelare. Mer information tillkommer.

Urban Trail – jogga genom Dramatenhuset 13 augusti
Ett socialt motionslopp på omkring en mil som bland annat går genom kända byggnader i Stockholm. Arrangör är Marathongruppen.

Källa: Dramaten

Kommentarer är avstängda