Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vinduell: Terra Nova versus Terra Veteris

På torsdagskvällen höll FolkoFolk en intressant vinprovning, den hölls som en vinduell mellan gamla och nya världen. Nya världen är den del av världen som upptäcktes från 1492 och framåt, alltså Amerika, Syd-Afrika, Australien och Nya Zeeland. Gamla världen är Europa, Asien och norra Afrika. Det var i den här delen av världen som odlandet av vin började för 7400 år sedan, i Armenien och Georgien, för att sedan spridas vidare till Libanon och vidare. Romarna bidrog starkt till att vinkulturen spriddes. Soldaterna måste ju hållas på gott humör. Sedan när Nya världen koloniserades tog kolonisatörerna med sig vinrankor hemifrån.

Duellen gick till så att provningsledarna hade valt ut druvtypiska viner från båda världarna som provades mot varandra och sedan när vi sniffat och smakat fick provningsdeltagarna rösta. Generellt kan man säga om de båda världarna att viner från Nya världen är sötare och mer publiktillvända, mer ”populistiska”, och viner från Gamla världen är stramare och elegantare. När de körde den här provningen i Göteborg dagen innan så vann Nya världen med 4-0. I Stockholm var de tvungna att köra en femte avgörande rond. Vad man nu ska dra för slutsatser av det. Men Nya världen vann med 3-2 iallafall. Provningen skedde blint. Man fick inte veta förrän efteråt

I första ronden stod två Riesling mot varandra, en från Syd-Afrika och en från Alsace. Riesling anses vara den ädlaste druvan. Den behåller sin karaktär nästan hur den än växer och hur stort skördeuttaget är. I den syd-afrikanska ringhörnan hittade vi Nederburg Winemaster´s Reserve Riesling 2015, 92kr., art.nr. 74621. Alsace representerades av Gustave Lorentz Riesling Reserve 2016, 99kr., art.nr. 22257. Vilken som var från Alsace var inga problem att känna. Gustave Lorentz känns igen på sin härligt friska och fruktiga doft och smak. Syd-afrikanen från Nederburg hade en mineralaktig doft och en fruktig sötaktig smak med drag av citrus. Den är säkert god till vanilj- eller citronglass. Så man kan ta den ena rieslingen till maten och den andra till efterrätten. Vem vann första ronden då? Syd-afrikanen vann med 21 röster mot 16.

I andra ronden var det Pinot Noir som gällde. Det är en 2000 år gammal druvsort som är erkänt kinkig. Den är svårodlad för att den är väldigt krävande när det gäller temperatur, växtplats, jordmån o.dyl. Gamla världen representerades av en fransman, Reine Pédauque Bourgogne Hautes Cotes de Nuits Rouge 2014, 166kr., art.nr. 7228. Det hade en doft av sparris och körsbär, ett elegant vin med drag av körsbär i smaken. Det har hög syra som gör att det känns rätt torrt. Ett utmärkt matvin. Från nya världen kom Estancia Pinot Noir 2014, 149kr., art.nr. 72414, hemmahörande i Kalifornien. Det hade en sötaktig doft och smak av körsbär och örter. Jag kan tänka mig det här vinet till chokladdesserter men inte ren choklad. Än en gång kan man ta det ena vinet till maten och det andra till efterrätten. Men det var Estancia från Kalifornien som vann en förkrossande seger i omröstningen.

I tredje ronden sedan så stod kampen mellan två Bourdeaux Blend, en från USA och från Frankrike. Frankrike representerades av Divinus de Chateau de Bonnet 2009, 199kr., art.nr. 72243. Det hade en klar doft av svarta vinbär. Smaken var av svarta vinbär och körsbär och en aning strävhet. Det här är en fransk gentleman, ingen lismande inställsamhet. Det vann en klar seger över amerikanen, Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2014, 179kr., art.nr. 71907. Det hade en doft av sparris, svagt av svarta vinbär och en aning sötlakrits. Smaken hade drag av sockerkaka och körsbär.

I fjärde ronden möttes två dessertviner. Nya världen representerades igen av Nederburg från Syd-Afrika, Nederburg Noble Late Harvest 2016, 89kr. för 1/2 flaska, art.nr. 2741. Doften är, såklart, söt, påminde lite om jäst frukt. Smaken var väldigt söt och fruktig. Från Gamla världen kom ett vin från Österrike, Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2013, 94kr. för 1/2 flaska, art.nr. 2959. Det hade också en väldigt söt smak och doft fast med drag av citrus som gjorde att det kändes lite friskare. Det vann också omröstningen med 23-14.

I femte och avgörande ronden fick två Sauvignon Blanc-viner stå mot varandra, ett från USA och ett från Frankrike. Från Frankrike fick vi Chateau La Louvière Blanc 2014, 298kr., art.nr. 73748, och från USA Robert Mondavi Napa Valley Fumées Blanc 2014, 224kr., art.nr. 75369. Fumées Blanc är synonymt med ekfatslagrad Sauvignon Blanc. Båda vinerna hade fruktig och ekig smak och doft men amerikanen vann med 24-13.

Till maten efter provningen gjorde jag en egen Chardonnay-duell. Vi åt majskycklingbröst med grönsaker så det passade bra med vitt vin. Till den här duellen var det en italienare och en argentinare. Från Italien kom: Pasqua Chardonnay Grillo Organic 2016, 75kr., art.nr. 12438. Det hade en torr svagt fruktig doft. Smaken var fruktig och en aning sötaktig men inte för söt för att ha till maten. Från Argentina kom: Finca Las Moras Reserve Chardonnay 2016, 79kr., art.nr. 16018. En smörig och fruktig doft, smaken var söt med inslag av persika. Det är gott att dricka som det är men lite för sött till maten.