Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges Radio öppnar källkoden för framtidens radio

IRIS. Foto: Sveriges Radio .

Vid en internationell konferens i Stockholm idag lanserade Sveriges Radio projektet IRIS. IRIS är ett projekt för att tillgängliggöra en del av Sveriges Radios egenutvecklade programvara under en så kallad öppen källkods-licens.

Projektet IRIS ska ge fler möjligheten att utveckla moderna lösningar och produkter för radioproduktion baserade på att ljudet transporteras i IP-nätverk, och också dela med sig av sin utveckling till andra.

– Syftet med öppen källkod är fler skall få tillgång till koden, fler skall kunna vidareutveckla koden och samtidigt dela med sig av sin utveckling till andra som använder koden. På det sättet hjälps fler åt att vidareutveckla koden, säger utvecklingschef Camilla Jettman .

Programvaran som tillgängliggörs genom IRIS kan användas av andra broadcasters och leverantör av tekniska lösningar för broadcast för att bygga plattformar som möjliggör de mobila arbetssätt som eftersträvas. Många broadcasters har idag börjat använda lösningar för att transportera ljud i IP-nätverk och flera tillverkare säljer produkter för detta men ett gemensamt problem som många brottas med är: Hur skall användare kunna hantera alla inställningar som måste göras och hur upplever användarna att ”allt hänger ihop” i ett system oavsett leverantör, nätverk eller enhet?

– Med hjälp av den programvara vi nu lanserar som öppen källkod kan man bygga lösningar som av användare upplevs som enkla, kan hanteras av användarna själva och inte är tillverkarspecifika, säger Lars Hedh , chef för metod och utveckling.

Sveriges Radio använder själv programvaran i sin tekniska utveckling, bland annat i de mobila sändningsväskorna, OB väskor, som Sveriges Radio tagit fram och som ligger i absolut framkant i den tekniska utvecklingen i världen.

Källa:  Sveriges Radio.