Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Våldet kommer nära oss i Stefan Christiernins spännande debutroman

Foto: Hoi förlag.

Vem är förövare och vem är försvarare i en konflikt?
Stefan Christiernin har skrivit en spänningsroman om ett Sverige där vi tvingas konfronteras med våldet. I sin debutbok Den första lagen hamnar hans huvudkaraktär Maria Wilkensen i en situation kring mobbning och rasism – som leder rakt in i en intensiv mördarjakt.

– Jag insåg aldrig när jag egentligen började skriva på Den första lagen , säger Stefan Christiernin. På ett sätt började boken skrivas redan när jag blev nedsparkad på skolgården för alla år sedan, och såg vuxna vända sig om och gå.

Historien börjar efter att Maria Wilkensen flyttat tillbaka hem till Göteborg från USA, med avsikten att ge sin åttaåriga son Alex en chans att återförenas med den svenska halvan av släkten. Som ensamstående mamma med en afroamerikansk son upptäcker hon att rasismen även har nått Sverige.

När hon en andra gång dras in i ytterkanterna till ett mord blir nyfikenheten för stark. Maria blir både övertalad och övertygad om att hon med sina erfarenheter kan se vinklar på dramat som polisen missar. Som managementkonsult på andra sidan av Atlanten utvecklade hon en världsvan tuffhet som sattes på prov i projektledning runt om i världen, långt bortom turistmål och en säkerhet som de flesta tar för given.

Till slut tvingas hon konfronteras med allt hon undvikit, och hon ställs plötsligt inför det val som hela hennes liv lett fram till.

– Den första lagen handlar lika mycket om en mördarjakt som vad vi håller främst. Våra nära och kära, principer eller den upplevda rätten att slå tillbaka och försvara sig. Hur våld, mobbning, rasism och utsatthet driver människor att ta olika roller – som både förövare och försvarare, säger Stefan Christiernin.

Berättelsen är inspirerad av Stefan Christiernins egna upplevelser av utanförskap och mobbning. Hans engagemang i människors livsvillkor och mötet mellan samhälle och individ grundlades under hans egen uppväxt.

Stefan Christiernin föddes 1970 i Stockholm och bor i dag i Trollhättan där han arbetar som research affairs and innovation manager på NEVS (”det återuppståndna Saab”). Han håller också en professur i simuleringsteknik vid Högskolan Väst där han varit vicerektor under flera år.

Stefan har tidigare gett ut några enstaka noveller och en tematisk roman, men skrivandet har framför allt handlat om en mängd vetenskapliga artiklar. Med Den första lagen bestämde han sig för att satsa ordentligt på skrivandet.

– När trådarna från Marias karaktär och samhällets utveckling korsades tändes en glöd som inte lät sig släckas, och historien fick både form och text, säger Stefan Christiernin, som redan planerat fler böcker om Maria Wilkensen.

Mer om boken:
På väg hem från ett kringflackande liv blir Maria Wilkensen indragen i dramatiken kring en mördares första mordoffer. Ofrivilligt förvandlas Maria från vittne till jägare i hälarna på någon som drivs av rationell galenskap …

Men Maria försöker fokusera på att återuppbygga sitt liv i det nygamla Göteborg. Som ensamstående mamma med en afroamerikansk son upptäcker hon dock att rasismen även har nått Sverige.

När hon en andra gång dras in i ett mord blir nyfikenheten för stark. Och det visar sig att med hennes erfarenheter kan hon se vinklar som polisen missar. Som managementkonsult under många år med bas i USA utvecklade hon en världsvan tuffhet runt om i världen, långt bortom de glättiga turistmålen.

De mörkare sidorna på andra sidan jordklotet har lärt Maria saker som hon själv är tveksam inför men som hon snart får användning för i jakten på mördaren. Till slut hamnar hon i en konfrontation där hon ställs inför ett val hon hade hoppats aldrig behöva göra.

Den första lagen är en intensiv mördarjakt men handlar också om hur våld, mobbning, rasism och utsatthet driver människor att ta olika roller – både förövare och försvarare.

Utkommer 21 maj.

Källa: Hoi förlag.