Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Läkare Utan Gränser: Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara under räddningsaktion på Medelhavet

Teamet från Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg Aquarius vid en tidigare insats. Bild: Nicolás Castellano..

I samband med en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj närmade sig den libyska kustbevakningen ett antal båtar i sjönöd, hotade passagerarna och avlossade skott i luften. Detta agerande ledde till kaos och utgjorde ett hot mot människors liv, enligt de humanitära organisationerna Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, vars medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.

Teamen från Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée hade blivit informerade om att några båtar befann sig i sjönöd och hade hunnit dela ut flytvästar till passagerarna. Drygt 20 passagerare hade förts ombord på det gemensamma sök- och räddningsfartyget Aquarius medan övriga var kvar på båten i sjönöd.

Ett mirakel att ingen dog
Medan teamen åkte iväg för att undsätta en annan båt, vars läge var ännu mer kritiskt, körde den libyska kustbevakningen fram till gummibåtarna. Personerna ombord hade dragna vapen.
– Två personer från den libyska kustbevakningen, beväpnade och i uniform, klev ombord på en av gummibåtarna. De tog passagerarnas telefoner, pengar och andra tillhörigheter, säger Annemarie Loof som arbetar för Läkare Utan Gränser.

– Många passagerare, som turligt nog redan hade flytvästar på sig, blev så rädda att de hoppade överbord, fortsätter hon. Våra team lyckades dra upp 67 personer ur vattnet, samtidigt som skott avlossades i luften. Att ingen dog eller skadades är ett mirakel.

EU:s stöd bidrar till faran
– Den libyska kustbevakningen visade mycket lite förståelse för de utsatta människorna på gummibåtarna, säger Annmarie Loof. De uppträdde hänsynslöst – om inte direkt hotfullt – gentemot dem.
– Med tanke på att den libyska kustbevakningen har fått utbildning och stöd av EU blir den här händelsen ännu mer oroande, understryker hon. Vi anser att italienska och europeiska myndigheter bör upphöra med detta stöd. Oavsett om stödet är direkt eller indirekt så bidrar det till att människor utsätts för livsfara.

1 004 personer räddade
Det här vittnesmålet gav en man från Gambia till teamet från SOS Méditerranée:
– När libyerna riktade sina vapen mot oss, och sade åt oss att ge dem alla våra pengar och våra telefoner och att vi skulle hoppa överbord, då gjorde vi som de sagt. Många av oss hoppade i vattnet. Jag var inte rädd. Jag föredrog att drunkna i havet än att bli kuvad och dö i Libyen.

Trots kaoset lyckades teamen från Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée föra 1 004 personer, däribland ett två veckor gammalt spädbarn, i säkerhet ombord på fartyget Aquarius.

Källa: Läkare Utan Gränser .