Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Provning av viner från Toscana och Sicilien

På tisdagskvällen höll FolkoFolk en provning av italienska viner från två producenter, en från Toscana och en från Sicilien. Det var fyra viner från varje producent. Producenten från Sicilien sa att eftersom Sicilien är en ö så äter de mycket fisk och därför gör mycket vita viner. Därför var tre av hans viner vita. Det fjärde, röda, var det inget fel på men höll inte riktigt samma klass som de från Toscana. Från Toscana fick vi prova fyra röda. Producentföretaget från Sicilien var Planeta. Det grundades av en spansk general vid namn Planeta som immigrerade till Sicilien  för några hundra år sedan. Från Toscana kom producenten Ruffino.

Vi började med de fyra vinerna från Sicilien. Först var det Planeta la Segreta Bianco 2015, art.nr. 1021324. Det har doft och smak av honung och tropisk frukt med en torr eftersmak. Det kommer från Menfi på Sicilien, sex mil från den kända vinorten Marsala. Det var just i Menfi som historien om Planeta en gång började. Det här vinet finns, tyvärr, bara i restaurangsortimentet, men skulle ni stöta på det ute på krogen så kan jag rekommendera det till fisk eller kyckling.

Andra vinet var Planeta Eruzione 1614 Carricante 2015, art.nr. 92222, 189 kr. Både namnet och vinet är intressant. ”Eruzione” betyder eruption, utbrott. Det är till minne av ett stort utbrott som Etna hade 1614 som varade i hela 10 år. Vinet har en doft av honung. Smaken har också mycket honung men även en hel del kryddighet vilket gör att det passar till både sushi och gorgonzola. Det är odlat på Etnas sluttningar, vilket är en utmaning för odlarna. Dels ställer höjden på 800 – 1000 meter till en del besvär och jorden, som till stor del består av damm från vulkanutbrott, är väldigt lös och porös. Den klarar inte av att hålla något vatten. Och som grädde på moset så har Etna små utbrott lite då och då och skickar brinnande stenar mot vinodlingen.

Efter det fick vi smaka en Chardonnay, Planeta Chardonnay 2015, art.nr. 92222, 265 kr. Det har en doft av en selleri. Smaken är honung och tropisk frukt. Innan Planeta fick fram det här vinet var det ingen som trodde att det gick att göra bra Chardonnay på Sicilien. De som köper det här vinet nu får 2013 men framåt sommaren kommer det efter hand att bytas ut mot 2015.

Efter det kom det enda röda vinet från Sicilien som vi fick smaka, Planeta Plumbago Nero d`Avola 2015, art.nr. 71800, 145kr. Det har en doft av mörka bär och lite sötlakrits. Smaken är mjuk och sötaktig med drag av körsbär, passar nog till kryddig mat.

Sedan förflyttade vi oss till Toscana och producenten Ruffino. Vi började med en klassiker, Ruffino Chianti 2016, art.nr. 2310, 85kr. Det här är ett milt och fräscht vin som man dricker på balkongen, eller något annat trevligt ställe. Man kan även ha det till fisk eller räkor. Det har inte speciellt mycket doft. 2016 är en ny årgång som lanseras under sommaren.

Sedan gick vi mot kraftigare viner, till att börja med Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva 2013, art.nr. 79652, 155kr. Det har en tät doft av lakrits och svarta vinbär så man väntar sig ett väldigt kraftigt vin och blir förvånad att vinet är så mjukt. Det är lite sötaktigt med körsbär i smaken. Det här skulle nog passa bra till en Pasta Bolognese till exempel. Det är lagrat två år på ekfat.

Efter det fortsatte vi med Ruffino Riserva Ducale Oro Gran Selezione 2011, art.nr. 2385, 249kr. Doften påminner om hallon- och lakritsbåtar. Det har en kraftig och elegant smak, som gjort för en finare middag. Vinet kan mycket väl lagras under många år.

Nästa vin, Ruffino Modus IGT Toscana 2013, art.nr. 74728, 265kr., var mer kryddigt i smaken, och ändå mjukt, och med drag av körsbär. Det är väldigt mörkt, nästan svart, och med doft av svarta vinbär. Doften av svarta vinbär är typiskt för viner gjorda på Cabernet Sauvignon. Dessutom är det också gjort på Merlot och Sangiovese. Det här och det förra vinet var mina favoriter.

Sedan till maten fick vi prova ytterligare två viner, ett från varje producent. Från Sicilien fick vi prova Planeta Cometa 2014, art.nr. 1021329, 250kr. Finns endast i rest.sort. Doften är lite kryddig och med tropisk frukt. Smaken är först lite mineralisk, sedan känner man honung och tropisk frukt. Och från Toscana fick vi Ruffino Santedame Chianti Classico. Den finns inte på Systembolaget. Det har en doft av körsbär och en väldigt elegant smak.