Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Provning av vin och choklad tillsammans

På torsdagskvällen höll FolkoFolk en provning tillsammans med enmansföretaget Chicolat by Sofia Rydemalm som gör exklusiv choklad som säljs i delikatessbutiker. Vi välkomnades med ett glas Cava, True Colours, 99kr. En god och frisk Cava som görs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. För varje flaska som säljs går 5 kr. till Regnbågsfonden som jobbar för att hjälpa utsatta HBTQ-personer över hela världen. Den grundades av Jonas Gardell. Det är en snygg regnbågsfärgad flaska som gör sig bra på vårens studentmottagningar och picknickar.

På provningen började vi med en mjölkchoklad med smörkola och rostad kokos. Smörkolan och kokosen matchade varandra perfekt. Till det drack vi Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti 2012, art.nr. 8119, 149kr. Det är ett vitt sött vin från Toscana. Ruffino var med på en Toscana- och Sicilienprovning två dagar innan den här provningen, men inte med det här vinet. Det görs genom att gröna druvor får torka några månader innan de pressas och får jäsa till vin. Resultatet blir en söt och koncentrerad smak, men inte överdrivet söt. Vinet doftar som en Madeira. Smaken är fikon och karamelligt. Det gifter sig bra med chokladen. Smaken blir kvar men den känns mindre söt.

Sedan gick vi vidare med en choklad och rom, som bjöd på överraskningar. Chokladen var en mjölkchoklad med apelsin och mandel som var riktigt god. Apelsinsmaken var inte så intensiv som den ofta är när den används som smaksättare i choklad eller glass. Istället var den mjuk och fin. Romen var Don Papa från Filippinerna, art.nr. 88567, 337kr. Filippinerna är världens största rommarknad så det är inte så konstigt att de tillverkar rom, och Filippinerna och Väst-Indien har likartat klimat. När man dricker den första gången blir man överraskad över hur mycket sötare den är mot hur rom brukar smaka. Den kräver nästan en bit choklad för att matcha sötman. Den har en intensiv doft av banan och apelsin. Smaken är mjuk, påminner om smörkola. Romen gick även bra till chokladmousse men då smakade den mycket vanilj.

Efter socker och apelsin blev det ingefära och kardemumma. Till en mjölkchoklad med kardemumma drack vi Ginger Joe, en alkoholfri ingefärsöl, eller en ingefärsläsk snarare, påminde om Ginger Ale. Den finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Det var många på provningen som blev glatt överraskade över hur bra kombinationen fungerade.

Sedan var det dags för det första och enda rödvinet på provningen. Det är väl många som tänker att rödvin kan väl inte passa till choklad, det blir alldeles för strävt. Men det här rödvinet passade bra, Boom Boom! Syrah, 2014, 139kr., men det måste vara en mörk choklad, som vi åt, en sjuttiotvå-procentig. Det var en choklad som trots att den hade så hög kakaohalt inte alls var bitter utan hade smak av viol, blommor. Vinet kommer från Washington state i USA:s nordvästra hörn. Det består av 3% gröna druvor som faktiskt gör vinet mörkare. Det beror på att de gröna druvorna sänker ph-värdet och därmed lakar ur färgen bättre. Doften påminner starkt om hallon och fuktig jord och har även en tydlig smak av hallon med en liten torr ton. Men den torra tonen försvinner när man dricker det till chokladen. Jag provade även att dricka det till chokladmousse men det blev alldeles för strävt. Om ni går in på folkofolk.se och söker på Chicolat kan ni få lite fler tips på vin till choklad, och även läsa om Chicolats och Sofia Rydemalms bakgrundshistoria.

Efter det åt vi annan mörk som var bittrare än den förra, men bitterheten mjukades upp av pistagenötter. Till det drack vi Nederburg Noble Late Harvest 2016, art.nr. 2741, 89kr. 1/2fl. Provningsledaren sa att 89kr. är alldeles för billigt för det här vinet, ett vitt dessertvin från Syd-Afrika. Det har doft och smak av vanilj och tropisk frukt, gick utmärkt ihop med både chokladen och chokladmoussen.

Sedan var det dags för matpaus. Då bjöds det på sötpotatissoppa med lime, ingefära och kokosmjölk. Till det drack vi Kung Fu Girl Riesling 2015, art.nr. 2690, 129kr. Det doftar persika, päron, skumbanan och har en fruktig smak med päron. Det är inte något vin att sitta och dricka som det är men det passade bra till godsakerna och det är även gott till sushi och hummer.

Avslutningsvis fick vi mjölkchokladmousse med mjuk pepparkaka och färska bär. Dryck till det var faktiskt en glögg, Blossa 1895, art.nr. 96003, 132kr./50cl. 1895 står för att det är ett recept från 1895 som upphittades och återskapades. Det kan ses lika mycket som ett bra starkvin som en glögg. Smaken kan beskrivas ungefär som en blandning av portvin och pepparkaka. Sötman och kryddorna gjorde att det gick bra ihop med chokladmoussen och de färska bären.