Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Biskop Per viger åtta nya präster 11 juni

Söndagen den 11 juni viger biskop Per Eckerdal åtta nya präster för tjänst i Göteborgs stift. Foto: Göteborg stift, Svenska kyrkan.

Göteborgs stift får söndagen den 11 juni åtta nya präster. Biskop Per Eckerdal viger då tre män och fem kvinnor till präster för tjänst i Svenska kyrkan. De åtta kandidaterna har studerat teologi vid universitetet och gjort ett avslutande år vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Det sista steget före vigningen är prästexamen inför biskop och domkapitel.

Söndagen den 11 juni, på Heliga Trefaldighets dag, får Göteborgs stift åtta nya präster. Biskop Per Eckerdal viger då tre män och fem kvinnor för tjänst i Svenska kyrkan och Göteborgs stift. Det är Staffan Birgersson, Alexander Dahlquist, Kristina Hanson, Victor Hjort, Annette Johansson, Jenny Magnusson, Tilda Nordstierna och Kim Sörli som avlägger prästlöftena i Göteborgs domkyrka.

De ny nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänst i Svenska kyrkan.

Vid vigningen i domkyrkan avlägger kandidaterna prästlöftena. De handlar om att säga ja till att utöva prästämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen, att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild.

Staffan Birgersson, Göteborg, för tjänst i Torslanda-Björlanda församling
Alexander Dahlquist för tjänst i Partille pastorat
Kristina Hanson, Ljungskile, för tjänst i Uddevalla pastorat
Victor Hjort, Göteborg, för tjänst i Göteborgs Vasa församling
Annette Johansson, Hisings Backa, för tjänst i Lundby församling
Jenny Magnusson, Kållered, för tjänst i Särö pastorat
Tilda Nordstierna, Göteborg, för tjänst i Högsbo församling
Kim Sörli, Göteborg, för tjänst i Angereds församling

Så här berättar några av kandidaterna om sig själva:

Staffan Birgersson kommer från Seglora i Västergötland men bor sedan läge i Göteborg. Staffan har tidigare studerat ekonomi och arbetat som musiker/musikproducent.
– Jag har varit aktiv i Furulundskyrkan i Partille och arbetet mycket med ungdomar och musik i kyrkan.
Staffan är 32 år och kommer att tjänstgöra i Torslanda-Björlanda församling på Hisingen.

Alexander Dahlquist har sedan tonåren varit aktiv i såväl idrottsrörelsen som kyrkans ungdomsarbete.
– I Sävedalens församling kommer jag ha glädjen att få jobba med ungdomar, något som jag också har gjort under hela min studietid både i Uppsala och på somrarna på BohusMalmön. När jag inte jobbar kopplar jag gärna av med att segla vilket blir enklare nu när jag flyttar till min hemstad Alingsås där jag har min båt. Ledig tid tillbringas gärna i finska Österbotten där min frus familj bor.

Kristina Hanson är född och uppväxt i Ljungskile. Efter studier och arbete på andra orter återvände hon tillbaka dit. Kristina är gift med Jonatan och vi har tre barn.
– Jag har arbetat 26 år som teolog och pedagog i Svenska kyrkan i församling och nu senast på stiftskansliet i Göteborg. Min längtan att få arbeta som präst har funnits med mig länge men jag är glad åt den erfarenhet jag bär med mig från mina tidigare tjänster.
– Jag ser fram emot att få vara med och jobba med gudstjänster där mötet med Gud, medmänniskan och oss själva ger ett gott perspektiv till vardagen. Jag vill vara en av många ”möjliggörare” i våra församlingar som får vara med och peka på hoppet och meningen som kyrkan har i uppdrag att visa på.

Viktor Hjort är uppvuxen i Ödsmål, utanför Stenungsund.
– Jag har inte arbetat med något på helfart innan jag började mina präststudier. Jag är intresserad av musik och fotboll, speciellt reggae och Premier League.
Viktor kommer att tjänstgöra i Göteborgs Vasa församling.

Anette Johansson är utbildad förvaltningsekonom och har arbetat i kyrkan sedan år 2000, först som klockare i Göteborgs Masthuggs församling och på senare tid som kyrkokamrer i Stenungsunds pastorat.
– Längtan efter det personliga mötet förde mig vidare mot teologistudier och prästyrket. Jag hoppas bidra med större öppenhet och lägre trösklar in i kyrkan samt att kyrkan mer naturligt ska finnas med i det lokala samhället. Jag ser framemot att få visa på Guds oändliga nåd och kärlek.
Anette bor sedan 20 år i Backa (Hisingen), men är uppvuxen i Stora Höga.

Tilda Nordstierna är född i Stockholm och uppväxt i Örebro. Hennes väg fram till präststudierna i Göteborg har gått via en gymnasietid i Kalmar, volontärarbete i den kristna ekumeniska kommuniteten på Iona i Skottland, masterstudier i London och verksamhetsutvecklande arbete i Norge, i Belgien och i Botkyrkas mångkulturella kommun.
Tildas intresse för människor och kultur har resulterat i tre magisterexamina i samhällsvetenskap och i arbetslivserfarenhet som ideell, förtroendevald och anställd i Svenska kyrkan.
– Jag ser fram emot att få vigas till präst och att få tjänstgöra i Högsbo församling med Sjukhuskyrkan och det spännande förändringsarbetet i nya pastoratet.
I framtiden hoppas Tilda att som präst få bidra till Svenska kyrkan med sina studieerfarenheter inom samhällsvetenskap och teologi, arbetslivserfarenheter inom verksamhetsutveckling och livserfarenheter från mångkulturella och ekumeniska miljöer.

Kim Sörli är född och uppvuxen i, och omkring Göteborg. Det är också i Göteborg Kim nu lever med sin man och deras tre barn.
– Jag har tidigare jobbat i församling med barn, unga och konfirmander, men också på andra arbetsplatser. Som blivande präst längtar jag efter att få möta människor i, med och av hopp och glädje, i livets alla skeenden.
Kim kommer att tjänstgöra i Angereds församling i Göteborg.

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den nuvarande domkyrkan, som ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg, invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas ”Läppstiftet”.

Källa: Svenska Kyrkan , Göteborgs stift.