javplatform

Hur påverkas vi av att arbeta i varma miljöer?

Inlagd av on Jun 8th, 2017 Sparad i Inrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Snart kommer sommarvärmen vilket påverkar personer med tungt utomhusarbete. Kan man bli sjuk av att arbeta i varma miljöer? AFA Försäkring bjuder in till ett seminarium den 13 juni där två nya kunskapsöversikter kring arbete i varma miljöer presenteras.

Vad innebär det att arbeta året runt i varma miljöer som till exempel stålverk eller gjuterier? För trädgårdsarbetare eller arbetare vid vägbyggen spelar värmen in i arbetsmiljön. Hur påverkas arbetsmiljön om kylsystem inte finns eller slutar fungera på grund av elavbrott? Påverkas människor med sjukdomar av att arbeta i värme?

Hetta i arbetsmiljön och den värmestress som skapas är väl känt för vissa industriella miljöer som exempelvis stålverk och gjuterier. Mindre känt är att arbeten som innebär att skyddskläder måste används också kan ge ökad värmestress, även vid måttligt förhöjd omgivningstemperatur.

Personer med vissa sjukdomar som är relativt vanligt förekommande i arbetslivet, såsom hjärt-lungsjukdom, njursjukdom, multipel scleros (MS) och diabetes, är särskilt känsliga för värmestress. Forskningen visar också att vissa läkemedel kan öka riskerna, liksom alkohol.

Kjell Torén, professor och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs Universitet, inleder seminariet med en kort beskrivning av två nya kunskapsöversikter. Därefter presenteras den första kunskapsöversikten ”Värmestress i arbetet” av Kalev Kuklane, universitetslektor, Ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds universitet. Därefter redogör Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, för kunskapsöversikten ”Värmebelastning i arbetet vid nedsatt hälsa”.

Källa: AFA.

Kommentarer är avstängda