Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sida ger stöd till nytt reningsverk i Montenegro

I Montenegros huvudstad Podgorica går i dag avloppet från 187 000 invånare rakt ut i vattendragen runt omkring stan. I dag togs beslut om ett stöd till ett reningsverk som ska minska föroreningarna av miljön runt staden, genom en gemensam fond där biståndsmyndigheten Sida är en av givarna.

– Det här är riktigt bra för de boende i Podgorica, som nu genom den här stora gemensamma investeringen får renare vatten och en hälsosammare miljö att leva i. Det är också ett bra exempel för hela Västra Balkan som behöver satsa mer på miljön med ren luft och rent vatten, säger Elsa Håstad, chef för Europasamarbetet på Sida.

Stödet till reningsverket går via fonden Western Balkans Investment Framework (WBIF), som finansierar investeringar genom lån från utvecklingsbanker, egna insatser från länderna på Balkan, och stöd från EU och andra givare. WBIF har ett 80-tal medlemmar och under 2017 delar Sida ordförandeskapet i fonden med EU-kommissionen. I veckan hölls ett styrkommittémöte på Sida, där det fokuserades på EU-närmande, att knyta Balkan närmare EU-länderna på transport- och energiområdet, inkluderande tillväxt och miljöinvesteringar. Statssekreterare Ulrika Modéer talade om vikten av att inkludera länderna på Balkan i Europa. På mötet togs också ett beslut om stöd till en första miljöinvestering.

– Det här får stor betydelse för miljön eftersom avloppsrening i Podgorica saknas i dag. Genom att vara ordförande i fonden kan vi driva på och öka fokuset på miljö- och klimatfrågor som är mycket viktiga för oss, säger Elsa Håstad.

Stödet från WBIF om 9 miljoner euro möjliggör ett lån från tyska utvecklingsbankenKfW på 35 miljoner euro och en total investering om 50 miljoner euro. Även en anläggning för förbränning av avloppsslam ingår i projektet, som är Montenegros högst prioriterade miljöinvestering för att minska utsläppen till den känsliga Skadarsjön som gränsar till Albanien och till Adriatiska havet. Stödet från WBIF gör det möjligt att nå EU-standard till en rimlig kostnad för invånarna. Det är även viktigt för att skynda på arbetet med att leva upp till europeiska åtaganden om miljöskydd. Miljökraven för EU-närmandet är höga, kostar mycket att genomföra och tar tid. Därför är det viktigt att projekt som detta genomförs och att fler länder följer efter.

WBIF beslutade även om stöd till 12 insatser och projekt på Balkan, och då i Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien med 11,3 miljoner euro från EU och bilaterala givare. Detta ska resultera i förbättrade järnvägs- och vägförbindelser, säkrare elleveranser och effektivare energianvändning, mer förnybar energi, modernare infrastruktur för utbildning, inom hälsosektorn och i kriminalvården.

– Genom fonden får vi en möjlighet att få större utväxling på Sidas stöd och på samma gång driva viktiga frågor om energieffektivitet, förnybar energi, tydliga miljöeffekter men även integrering av jämställdhet inom EU:s bistånd till investeringar på västra Balkan, säger Elsa Håstad.

WBIF består av EU-kommissionen, internationella finansieringsinstitutioner samt regionala organisationer, och aktiva bilaterala givare som Sverige, Norge, Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien, Slovenien och Luxemburg. Fonden har utvecklats till en verklig möjlighet att samfinansiera investeringar, där mottagarländerna, EU, bilaterala givare, och medverkande utvecklingsbanker har gemensam syn på prioriteringar, upplägg och villkor. Givarna har varit drivande i att öppna upp WBIF för miljöinvesteringar.

Investeringarna som helhet förväntas finansieras av länderna och med lån från internationella finansieringsinstitutioner: EIB, EBRD, CEB och KfW och med gåvostöd från EU-kommissionen och från enskilda länder.

Källa: Sida.