Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholm och Göteborg tar över regnbågsflaggan från Madrid

EuroPride – flaggan överlämnades till Stockholm Pride. Foto: Stockholm Pride.

Världens största Pridefestival WorldPride Madrid avslutades igår, nu har värdskapet lämnats vidare i två delar, EuroPride till Sverige 2018 och WorldPride till New York 2019.

Stockholm Pride och West Pride tog emot värdskapet på en ceremoni i centrala Madrid med 100-tusentals åskådare efter en parad som uppskattats ha två miljoner deltagare och åskådare.

Sverige hade en delegation med ett tjugotal personer från Stockholm Pride, West Pride, Visit Stockholm, Göteborg & Co samt politisk representation från värdstäderna Stockholm och Göteborg.

För första gången någonsin har EuroPride två värdstäder. Upplägget är att EuroPride invigs i Stockholm och avslutas i Göteborg. Arrangörer är de två ideella organisationerna Stockholm Pride och West Pride.

– Vi lovar 400 seminarier, två prideparader och hela tre veckor av kamp, politik och fest. EuroPride 2018 ska inte minst växa större än någon festival i norra Europa varit, säger Britta Davidsohn, vice ordförande för föreningen Stockholm Pride.

– Vi kan vara stolta över att Sverige kommit långt, men vi måste vara tydliga med att vi inte är framme ännu. Pride behöver komma ut i alla stadsdelar, inte bara finnas i innerstaden. EuroPride-veckan i Göteborg sker i samband med Göteborgs Kulturkalas, säger Tobias Björk, vice ordförande för West Pride.

– Stockholm ska vara en öppen stad för alla, det är med glädje och kärlek vi välkomnar hela världen till Sverige. I Stockholm kan du bli den du vill, göra vad du vill och älska vem du vill, säger Karin Wanngård, Stockholms finansborgarråd.

– Göteborg välkomnar alla människor som reser till vår stad för att fira, debattera, manifestera och höja sina röster för hbtq-personers lika rättigheter. Kampen för människovärdet är internationell. EuroPrides motto passar Göteborg bra, det är precis vad Göteborg ska vara, öppen för världen, för olika människor, men med samma rättigheter, säger Mariya Voyvodova, kommunalråd Göteborg.

Med under WorldPride Madrid var även Kultur-, och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, inte minst för att stötta Stockholm Pride och West Pride i att lyfta EuroPride 2018 i Sverige.

Bakgrund
EuroPride är den gemensamma festival som varje år uppmärksammas extra i Europa och står värd för samtal, debatt och nätverkande för en starkare kamp för lika rättigheter. Organisationen EPOA (European Pride Organisers’ Association) är den organisation som beslutar och tilldelar värdskapet. EuroPride höll första gången 1992 och då i London.Stockholm Pride har tidigare arrangerat EuroPride 1998 och 2008.

Det är nu första gången en festival är med att arrangera en EuroPride tre gånger och första gången som två olika pridefestivaler och två olika städer ska arrangera EuroPride tillsammans.

WorldPride är en global motsvarighet och värdskapet tilldelas av InterPride, en internationell organisation bestående av representanter från olika pridearrangörer runt om i världen. WorldPride arrangerades första gången år 2000 och då i Rom.

Datum för EuroPride 2018
Stockholm 27 juli – 5 augusti
Göteborg 14 – 19 augusti

Källa: Stockholm Pride.