javplatform

Sex personer döms för mord

Inlagd av on Jul 15th, 2017 Sparad i Inrikes. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Fem personer döms till livstids fängelse och den sjätte, som var under 21 år när brottet begicks, döms till fängelse i 14 år, det meddelade Gävle tingsrätt på fredagen.

De två personer som stod åtalade för medhjälp till människorov och mord respektive skyddande av brottsling, grovt brott, frias av tingsrätten.

Det var den 4 april 2016 som den 23-årige mannen bortfördes mot sin vilja från en parkeringsplats i Gävle. Polisen inledde en förundersökning gällande människorov. Den 20 april anträffades en manskropp i Njurundatrakten söder om Sundsvall, som visade sig var den bortförda 23-åringen. Förundersökningen övergick i en mordutredning med ett människorov i grunden.

– Det var en komplicerad utredning med 18 misstänkta till att börja med som slutade med åtal för 8 misstänkta och ett förundersökningsprotokoll på 12 000 sidor, säger spaningsledare Johan Bast.

Samarbete mellan regionerna

I utredningen samarbetade region Mitt tillsammans med region Nord och Syd som var med vid gripande av misstänkta vid Öresundsbron mot Danmark. Även nationella operativa avdelningen, Noa, bidrog med sin kompetens.

– Noas personal bidrog till en snabbare och effektivare utredning genom sina kunskaper och erfarenheter. De gav även utredningsgruppen en trygghet, Johan Bast.

Hedersperspektivet i förundersökningen

Utredningsgruppen utbildades om den hederskultur som kan förekomma inom vissa grupper. En checklista togs fram som förhörsledarna hade med sig vid förhören.

Checklistan användes inte rakt av utan hängde ihop med de svar och frågor man hade till de som förhördes i utredningen.

Efter att polisutredningen var klar och överlämnats till åklagaren kunde åtta personer åtalas i ärendet när rättegången startade den 7 mars 2017, där sex av dem nu alltså dömdes för mord.

Nyhet från

Polisen, Gävleborg

Kommentarer är avstängda