javplatform

Landslagsåkare ny förbundskapten för Alpina paralandslaget

Inlagd av on Jul 15th, 2017 Sparad i Sport. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Henrik Bergqvist representerade Sveriges Skicrosslandslag mellan åren 2011-2014. Foto: Svenska Parasportförbundet

Henrik Bergqvist, före detta landslagsåkare i Skicross, är klar som ny förbundskapten för det svenska Alpina paralandslaget. Så sent som 2014 valde Henrik Bergqvist, blott 21 år gammal, att avsluta sin Skicrosskarriär efter flera år med allvarliga skador. Under sina år i landslaget hann han med en rad Världs- och Europacuptävlingar.

Då bestämde han sig för att ta sikte mot världstoppen på ett annat vis – som tränare. Nu, tre år senare, är han klar som förbundskapten för det Alpina paralandslaget.

– Jag har alltid velat jobba med skidåkning och efter att jag avslutade min karriär har jag varit fast besluten om att bli en tränare i den yttersta eliten. Att få det här uppdraget känns otroligt spännande. Det är en helt ny utmaning för mig, säger Bergqvist.

Trots sin unga ålder, 24 år, har han stor erfarenhet och kunskap inom ledarskap och idrottsvetenskap. Sportchefen, Niclas Grön, är mer än nöjd med rekryteringen.

– Henrik är den ledare och person vi sökt. Han har en bakgrund som landslagsåkare och vet vilken insats som krävs för att nå toppen. Dessutom besitter Henrik en hög kompetens inom internationell alpin skidåkning, och är utbildad i idrottsvetenskap, säger Niclas Grön.

Nu börjar en tufft och intensivt period inför nästa års Paralympics i PeyongChang, Sydkorea, där Sverige har med två aktiva åkare.

– Det är det kortsiktiga målet. Jag har redan varit på läger tillsammans med Aaron Lindström. Det kändes väldigt bra att få se hans åkning och lära känna varandra lite mer på djupet, säger Bergqvist.

Alpin Parasport är för tillfället ganska sval i Sverige. Något som den nye förbundskaptenen är fast besluten att ändra på.

– Jag vill få igång den alpina parasporten på riktigt. Jag vet att det finns väldigt många duktiga åkare men som inte tar det där sista steget. Vi kommer jobba stenhårt med att bygga upp verksamheten.

Källa: Svenska Parasportförbundet

Kommentarer är avstängda