Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Leif GW Persson är Sveriges önskegranne

Leif GW Persson är den person allra flest vill ha som granne. Enligt Hyresgästföreningens årliga undersökning om Sveriges önskegranne vill 32 procent av svenska folket helst bo vägg i vägg med just honom.

Marginalen till nummer två på listan är stor, och där hittar vi de två senaste årens vinnare Mark Levengood på en delad andraplats med Mia Skäringer. En dryg femtedel av de tillfrågade, 22 procent, ser helst Mark Levengood eller Mia Skäringer som grannar.

På tredje plats hittar vi Kungahusets mest populära företrädare, kronprinsessan Victoria, med 20 procent av rösterna. Hon slår därmed sin far kung Carl Gustaf, som bara lyckas vinna förtroende hos 12 procent av de svarande.

På fjärde plats återfinns en trio tv-aktuella herrar. Konstnären och Värmlands-favoriten Lars Lerin och matkonnässören Edward Blom, ingen av dem fanns med på listan förra året, får tillsammans med den ständiga publikfavoriten Ernst Kirchsteiger dela fjärdeplatsen med 16 procent av folkets röster. På femte plats hittar vi Charlotte Kalla och först på sjätte plats återfinns förra årets trea Jonas Gardell, tillsammans med Tilde de Paula.

Det är ingen större skillnad mellan val av önskegranne beroende på om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Men de som bor i hyresrätt eller bostadsrätt vill i betydligt högre utsträckning ha Nour El Refai, Petra Mede, Kodjo Akolor och Edward Blom som granne jämfört med dem som bor i villa.

De svarande har fått välja mellan 37 kända svenskar och det gick att svara fler än ett namn. Novus, som har genomfört undersökningen på Hyresgästföreningens uppdrag, ställde även en öppen fråga om vilken person man helst vill bo granne med och även då låg Leif GW Persson i topp, tillsammans med Zlatan och Barack Obama.

I undersökningen ställdes också andra frågor om grannar. De egenskaper hos en granne som är mest uppskattade är att grannen är trevlig och hjälpsam, hälsar vänligt, visar hänsyn och inte stör.

-Bra grannar är viktigt för att trivas. Det är inte bara själva bostaden som gör att man trivs hemma, det är också viktigt att det fungerar bra i bostadsområdet, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen som själv gärna hade haft operasångaren Malena Ernman som granne.

-Malena Ernman är inte bara en fantastiskt duktig artist utan har också ett stort engagemang för både miljön och människor på flykt som jag uppskattar. Jag är säker på att vi skulle ha mängder av spännande samtal om vi bodde grannar, säger Marie Linder.

De här vill svenskarna ha som granne (uttryckt i procent)

Leif GW Persson 32

Mia Skäringer 23

Mark Levengood 23

Prinsessan Victoria 20

Lars Lerin 16

Ernst Kirchsteiger 16

Edward Blom 16

Charlotte Kalla 15

Jonas Gardell 14

Tilde de Paula 14

Susanna Kallur 13

Måns Zelmerlöv 13

Sarah Sjöström 12

Kung Carl Gustaf 12

Zlatan Ibrahimovic 12

Benny Andersson 12

Jenny Strömstedt 12

Kodjo Akolor 12

Petra Mede 11

Mia Parnevik 11

Soran Ismail 11

Nour el Refai 11

Kultur/TV-personligheter

Leif GW Persson 32

Mia Skäringer 23

Mark Levengood 23

Lars Lerin 16

Ernst Kirchsteiger 16

Edward Blom 16

Jonas Gardell 14

Tilde de Paula 14

Politiker/makthavare

Prinsessan Victoria 20

Kung Carl Gustaf 12

Jonas Sjöstedt 10

Stefan Löfven 7

Annie Lööf 7

Birgitta Ohlsson 5

Jan Björklund 4

Anna Kinberg-Batra 4

Idrottsprofiler

Charlotte Kalla 15

Susanna Kallur 13

Sarah Sjöström 12

Zlatan Ibrahimovic 12

Pia Sundhage 10

Glenn Hysén 10

Linnéa Claeson 7

Musiker

Måns Zelmerlöv 13

Benny Andersson 12

Zara Larsson 9

Håkan Hellström 8

Kicki Danielsson 4

Fakta om undersökningen

  • Novus har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en undersökning bland allmänhet som är 18 år och uppåt.
  • Undersökningen är genomförd med hjälp av en webbaserad enkät till ett slumpmässigt urval ur Novus telefonrekryterade Sverigepanel.
  • Antalet besvarade enkäter är 1 019.
  • Undersökningen genomfördes mellan 15 juni-21 juni 2017.

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Hyresgästföreningen förhandlar för alla hyresgäster som så vill – vi företräder nio av tio hyreshushåll. Varje år vänder sig 100.000 medlemmar till föreningen för att få råd och hjälp i sina mellanhavanden med hyresvärden. Cirka 11.000 medlemmar har dessutom valt att engagera sig som förtroendevalda.

 

Källa: Hyresgästföreningen