Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Husberget i Torshälla lyfts fram under jubileumsåret 2017

Armborstpilspetsar funna på Husberget i Torshälla vid utgrävningarna på 1980-talet. Foto: Statens Historiska Museum.

Husberget är en av Torshällas historiskt mest intressanta platser. Här fanns en borg på 1300-talet. Den 26 juli invigs en utställning med föremål som hittats på Husberget, och som nu har lånats från bland annat Statens historiska museum.
Torshälla stads förvaltning och Eskilstuna stadsmuseum har det senaste året gjort ett arbete tillsammans, med syfte att Husberget ska uppmärksammas mer.

Första gången som lämningarna efter borgen på Husberget nämns är i slutet av 1600-talet. Lämningarna återupptäcktes i modern tid 1977 och arkeologiska utgrävningar skedde i perioder mellan 1986-1989.

Fynden efter utgrävningarna återfinns i tre jordlager, vilket är tecken på att borgen har byggts upp och använts i tre tidsperioder. Tidsperioderna är genom fynden daterade till tiden mellan 1300 och 1370-80. Hur själva borgen såg ut går inte att återskapa från utgrävningsresultaten.

En utställning har tagits fram, som visar delar av utgrävningsfynden och genom dem hur livet i borgen Husberget med omgivningar kunde vara på 1300-talet. De utställda föremålen finns på ”Torshälla direkt” vid Östra torget från slutet av juli till december 2017.

Utställningen är producerad av Eskilstuna stadsmuseum. Föremål är inlånade från Statens Historiska museum och Kungliga Myntkabinettet. Kopior av medeltida dräkter är framtagna av Handelshuset Tre Ekar. Berättelser om hur livet för änkan och soldaten kunde se ut är skrivna av Gudrun Wessnert.

I höst kommer informationsskyltar monteras på Husberget och även skyltning som visar till berget.

Invigning av utställningen 26 juli
Onsdagen den 26 juli, kl. 13.00 invigs utställningen med tal på Östra torget. Talare är Lars-Göran Karlsson, ordförande i Torshälla stads nämnd, Rolf Forssell, ordförande i Torshälla Nyby Historiska Sällskap samt Leif Persson, som var med vid utgrävningarna. Därefter kan man se och ställa eventuella frågor vid utställning som finns inne på ”Torshälla direkt.

Denna dag har sommartorgsverksamheten på Östra torget (11.00–15.00) temat ”Torshälla och medeltiden”. Handelshuset Tre Ekar finns med på torget för att visa medeltida hantverk och tidstypiska kläder.

Källa: Eskilstuna Kommun