Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

”Swimclimb” avgörs uppför Göta Kanals slusstrappa

Simning och klättring uppför Göta Kanal och Bergs slussar. Foto: Daniel Rönnbäck/Red Bull Content Pool.

Intresset för swimruns och hinderbanelopp har exploderat de senaste åren i Sverige. På lördag den 9 september avgörs en ny variant i Göta Kanal. Det när sim- och klättertävlingen Red Bull Neptune Steps uppför Bergs slussar kommer tillbaka för andra året. Till start kommer både elit och motionärer från 13 nationer.

En del deltagare reser långt för att få simma och klättra i Göta Kanal. Förutom ett flertal europeiska nationer i startlistan finns det anmälda från Sydamerika, USA och Australien.

Bland de svenskar som slåss om segern finns förra årets tvåa, OS-simmaren Simon Sjödin från Stockholm, och syskonparet Mike och Annie Thorén från Motala. Mike har tidigare vunnit Vansbrosimmet tre gånger. Systern Annie har tidigare vunnit sprint-SM i triathlon och vann Vansbrosimmet 2017.

Utmaningen består av nära 900 meters simning som kombineras med klättring över elva slussväggar som utjämnar höjdskillnaden mellan sjön Roxen i botten och Göta Kanal högst upp. En nivåskillnad på totalt 28,8 meter.

På slussportarna monteras klättergrepp, repstegar och nät för att deltagarna ska kunna ta sig över. Att simma och klättra genom banan från start till mål innebär en cirka 15-20 minuter lång mjölksyreprövning.

Idrottsprofilen Jonas Colting, som bland annat har VM-silver och EM-guld i triathlon och fyra vinster i Ö till Ö på sin meritlista är sportsligt ansvarig för tävlingen. Sommaren 2014 simmade han genom hela Göta Kanal – en sträcka på 60 mil!

– Första svenska upplagan av Neptune Steps förra året blev en succé med mycket publik! Det är fantastiskt att få chansen att göra årets tävling till ett ännu mer utmanande och lockande evenemang, säger Jonas Colting.

Tävlingsformatet inleds med tidskval. De 15 snabbaste tiderna går vidare till A-final medan 10 deltagare får göra upp i ett B-finalheat.

Källa: Red Bull Sverige