Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Isabellestipendiet kämpar mot ojämlikhet

By Santeri Viinamäki

Av alla hantverkare i byggbranschen är 99 procent* män. Så har det varit väldigt länge. Det vill inredaren och programledaren Isabelle McAllister ändra på genom att för sjunde året dela ut Isabellestipendiet – Sveriges enda hantverkarstipendium för kvinnor. Hem, villa & bostadsrätt är stolt sponsor till stipendiet som delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

För sju år sedan fick Isabelle McAllister nog av att vara ensam kvinna bland byggarna när hon arbetade, och instiftade därför Isabellestipendiet för att lyfta de få kvinnor som arbetar inom branschen och inspirera fler att söka sig till området. För sjunde året i rad delas stipendiet ut på Nordens ledande boendemässa Hem, villa & bostadsrätt. Under de sju år som har gått har Isabelle McAllister märkt att intresset för att diskutera ojämlikheten i byggbranschen har ökat.

– Genom att hylla kvinnorna i byggsektorn och prata om deras arbetsmiljö så ser vi att Isabellestipendiet gör skillnad för både män och kvinnor. Alla branscher mår bra av mångfald även byggbranschen, säger Isabelle.

Nomineringsprocessen öppnade 31 augusti, och pågår på Isabellestipendiet.se fram till 14 september. Årets stipendium delas ut på första mässdagen av Hem, villa & bostadsrätt, torsdag 12 oktober.

2017 års jury
Isabelle McAllister
– designer & kreatör. Instiftare av Isabellestipendiet
Brita Zackari, tv-programledare, författare & radiopratare
Gill Edgar, målarlärling
Julia Ohlström, projektledare Rättviseförmedlingen
Pirre Starrin snickare & tv-profil
Mackan Nylén snickare & tv-profil
Therese Marteleur målare och 2016 års Isabellestipendiat
Charlotta Gren, chef verksamhetsutveckling, JM Entreprenad

Rättviseförmedlingen – en modern folkrörelse
Rättviseförmedlingen är en digital folkrörelse som arbetar för en rättvis representation som speglar samhället som det ser ut. Med hjälp av efterlysningar och tips arbetar Rättviseförmedlingen konkret och konstruktivt för att stereotypa föreställningar om kön, ursprung och fysiska förutsättningar inte ska begränsa människors möjligheter och rättigheter att göra vad de vill och kan. Idag samarbetar över 130 000 personer på sociala medier att hjälpa projekt, företag och organisationer att hitta kompetens som hamnat i skymundan.

Källa: Stockholmsmässan