Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efterlyses: 150 sångare till opera om Daidalos, labyrinten och monstret!

Göteborgsoperan. By René Bongard.

Berättelsen om Minotauros och ungdomar som ska offras är en populär grekisk myt. Till Jonathan Doves prisade operaversion Monstret i labyrinten – med Skandinavienpremiär 30 maj 2018 – söker nu GöteborgsOperan hela 150 sångare! Från nio år och uppåt, och ingen tidigare erfarenhet krävs.

Operan Monstret i labyrinten är komponerad av den brittiske kompositören Jonathan Dove, efter en gemensam beställning från London, Berlin och Aix-en-Provence. Projektet har drivits på av Sir Simon Rattle. Musiken och berättelsen har hyllats, men det mest uppseendeväckande med uppsättningen är att den samlar över 200 medverkande.

Tre av huvudrollerna spelas av stora amatörkörer: en barnkör, en ungdomskör och en vuxenkör. Tre operasångare och en musikalartist medverkar också, samt orkester med cirka 25 professionella och 25 unga musiker.

Inför Skandinavienpremiären vänder sig GöteborgsOperan nu till alla som vill uppträda på stora scenen, sjunga och spela teater. Som sjungit inför andra eller helt saknar tidigare erfarenhet.

– Vi vill ha ett brett deltagande, med människor av olika slag. Samtidigt ingår Monstret i labyrinten i vår ordinarie, konstnärliga repertoar, och uppsättningen kombinerar hög kvalitet och delaktighet på ett unikt sätt, säger Hannah Griffiths, chef för Skapa, GöteborgsOperans kreativa verksamhet med inriktning på deltagande och skapande.

Deltagarna kommer att få arbeta tillsammans med ett professionellt team: regissör, körledare, koreograf, pianister, sångare, musiker, scenograf, ljus och kostym. De kommer att få lära sig mer om att sjunga, agera, och samarbeta i en ensemble på scen. Träffa nya människor, fika och ha roligt.

Prova-på-workshops och provsjungningar

Den som är nyfiken men inte redo att anmäla sig kan vara med på prova-på-workshop. Unga mellan 13-18 år träffas redan nu på lördag 16/9. Lördagen därefter möts alla över 19 år (sista anmälan 17/9). Nästa steg är provsjungningar, men det handlar inte alls om att stå och sjunga framför fyra kritiska ansikten bakom ett bord.

– Våra provsjungningar är en möjlighet att lära känna varandra genom praktiska övningar inom sång, dans och teater, samtidigt som vi har roligt tillsammans. Vi hoppas på att få en jämn könsfördelning i alla de tre körerna och letar särskilt efter killar eftersom de är i minoritet i våra körer idag, säger Hannah Griffiths.

Så här går anmälan till

Den som vill vara med på provsjungning mejlar sin anmälan till skapa@opera.se och uppger namn och ålder.

  • Den som är mellan 13 och 18 år anmäler sig senast den 1 oktober för provsjungning 7-8 oktober.
  • Den som är 19 år eller äldre anmäler sig senast den 8 oktober för provsjungning 14-15 oktober.
  • Den som är mellan 9 och 12 år ska höra av sig senast den 12 november.

Mer info för den som vill medverka: http://sv.opera.se/monstret