javplatform

Kristoffersson kan avgöra kampen om VM-titeln i Lettland

Inlagd av on Sep 14th, 2017 Sparad i Sport. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Det är mellan Johan Kristoffersson och teamchefen Petter Solberg kampen om VM-titeln står. Foto: VW

Om Johan Kristoffersson fortsätter sin fantastiska segerrad i rallycross-VM i Lettland kommande helg, kan den avgörande kampen om VM-titeln bara stå mellan honom och teamkollegan Petter Solberg redan i säsongens tredje sista omgång.

PSRX Volkswagen Sweden-duon har fullständigt dominerat de senaste månaderna med hela sex segrar i rad. I säsongens nionde omgång är det dukat för att teammästerskapet avgörs. Detsamma kan ske med förarmästerskapet, där Kristoffersson leder med 46 poäng före Solberg, medan fjolårsmästaren Mattias Ekström ligger ytterligare 15 poäng efter.

Normalt skulle vi här i PSRX Volkswagen World RX Team Sweden inte drömma om att argumentera med Platon. Han är för grekisk filosofi vad Petter och Johan är för rallycross.

Men den här gången måste vi tyvärr säga att han har fel.

OK, åtminstone delvis.

Knepigt, det här med att ifrågasätta västvärldens första institution för högre utbildning. Men vi måste rätta honom.

Platon sade: “Ett bra beslut baseras på kunskap och inte på siffror.”

Den här gången kan vi inte hålla med helt och hållet. När mästerskapet i FIA World Rallycross körs i Lettland, kommer PSRX Volkswagen Sweden fatta beslut på grundat på siffror. Och på kunskap.

Den stora siffran: nummer ett.

Om Johan når maximala poäng och Petter tar mindre än 17 poäng i Riga på söndag, kommer Johan inte bara att bli mästare i 2017 års FIA World Rallycross Championship. Han kommer också att bli den mest framgångsrika föraren under en säsong i den här mycket populära serien (hittills har han fem segrar i år – Petter lyckades med det 2014).

Det var första delen av sifferexercisen. Här kommer den andra.

PSRX Volkswagen Sweden leder teammästerskapet med112 poäng. Petter och Johan behöver bara få samma poäng som andraplacerade Peugeot-Hansen (Sébastien Loeb/Timmy Hansen) för att förverkliga Solbergs dröm om VM-titeln för team.

Trefaldige världsmästaren (och två gånger mästare i FIA World RX), Petter Solberg är en man som gillar en bra siffra.

– Nummer ett är den enda som räknas. Det är därför vi tävlar. Normalt brukar jag säga att om man kommer till ett race och siktar på andraplatsen, borde man åka hem. Men den här gången har jag inget emot att bli tvåa – men bara om bilen framför ser ut likadan som min, säger den norske stjärnan.

– Det här är en viktig weekend för PSRX Volkswagen Sweden, men förberedelserna och allt annat är exakt desamma som vanligt. Vi har gjort stora framsteg under året och nu måste vi lita på arbetet vi gjort och på inställningarna vi hittat till de här otroliga Polo GTI Supercars.

Som väntat tar Johan ingenting för givet.

– Vi har inte vunnit än. Jag tänker bara på ett race i taget. Det är steg för steg den här helgen. Det viktigaste är att köra snyggt och städat. På den här banan är det ännu viktigare än någon annanstans. Med räckena så nära måste man köra väldigt försiktigt, berettar Johan.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte tänkt på vad som kan hända den här helgen, naturligtvis har jag det. Men nu börjar tävlingen och det är dags att sluta tänka och snarare fokusera på den plan Petter och resten av teamet gjort upp.

Kan du berätta om den planen?

– Visst, jag ska berätta allt på söndag eftermiddag…

På PSRX Volkswagen Sweden avskyr vi en release utan siffror. Så här följer några siffror till som vi preparerat.

Efter PSRX Volkswagen Swedens senaste seger i Lohéac (Frankrikes World RX 1-3 september) har Volkswagen nu 11 segrar i World RX – fler än någon annan tillverkare i seriens historia.

Johan har nu vunnit fyra segrar i rad. Ingen annan har lyckats med en sådan segerrad.

Men totalsumman för 2017 års säsong är fem segrar för Johan.

Men för teamet, PSRX Volkswagen Sweden, är summan naturligtvis sex segrar.

Det maximala antalet poäng till föraren varje weekend är 30. Efter nio omgångar har Johan tagit 26,78 poäng i snitt.

Och eftersom vi ska till Lettland, här är en annan speciell siffra: 13,8. Det är, i megabyte per sekund, den genomsnittliga internethastigheten i Lettland

Så det är inte bara Johan och Petter som kommer att vara snabba i Riga den här helgen.

Och Platon, förstår du nu vad vi menar? Bra beslut måste baseras på kunskap OCH siffror den här helgen.

Innan vi slutar är det värt att påpeka att allt ovanstående bygger på att PSRX Volkswagen Sweden gör allting rätt. Det förekommer bestraffningar och poäng kan förloras i tävlingar i FIA World RX. Skulle en sådan situation uppstå, förändras naturligtvis matematiken.

Nästa omgång i World RX i Lettland i september

För den som gillar racing i stadsmiljö blir det inte bättre än så här. Medan förarna gasar runt den här trevliga banan, kan de kanske hinna se en glimt av Rigas högre bostadskvarter. På Bikernieki National Sports Base hard det tävlats i motorsport sedan 1966, men inför tillkomsten av World RX fick banan en större upprustning 2015. Grusdelen lades med vackert profilerade hopp, men det här är inte en bana för vildbasar. Eftersom en stor del av banan omringas av ARMCO-räcken älskar och belönar Lettland och Riga den som kör snyggt och vårdat.

Källa: VW

Kommentarer är avstängda