Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miniturné för Gävle Symfoniorkesters stråk och SIGNAL-prisvinnaren 2016

Mats Hägerlind. Foto: Gävle Symfoniorkester

Med start på onsdag åker Gävle Symfoniorkesters stråk och vinnaren av SIGNAL-priset 2016, Mats Hägerlind, på turné i Gävleborgs län. Det blir konserter i Ljusdal på onsdag, i Sandviken på fredag och i Söderhamn på lördag. På programmet står Johann Georg Albrechtsbergers ”Konsert för alttrombon och stråkar”, men även Dvořáks ”Serenad för stråkorkester” och Mozarts ”Divertimento i F-dur”.

Mats Hägerlind
Den söderhamnsbördige trombonisten Mats Hägerlind inledde sina studier på Lilla Akademiens Musikgymnasium i Stockholm. 2013 började på Bachelor’s Programme in Music Performance på Norges Musikhögskola där han tog sin examen våren 2017, och har fr.o.m. i höst inlett Master’s Programme in Music Performance på samma skola – där han studerar för Gävleprofilen och trombonprofessorn Jonas Bylund.

2016 vann Mats SIGNAL-priset i Gävle Konserthus och samma år mottog ha Söderhamns kommuns kulturstipendium för unga.

Åsa Wirdefeldt
Sedan 2004 är Åsa Wirdefeldt första konsertmästare i Gävle Symfoniorkester. Hon har vid ett flertal tillfällen varit solist med orkestern, senast 2015 då hon framförde Chaussons Poème. Att leda orkestern från pulten utan dirigent skiljer sig mycket från Åsas vanliga roll som konsertmästare eftersom det innebär hela det konstnärliga ansvaret.

Sedan invigningen 1998 har Gävle Konserthus varit den naturliga arenan i Gävle för Musik, Mat och Möten. Konserter, kongresser, konferenser, event, middagar och föreställningar samsas med Gävles skönaste utsikt. I konserthuset har även Gävle Symfoniorkester, som firade 100 år 2012, sin hemmascen. Chefdirigent för orkestern är den karismatiske, i London boende, spanjoren Jaime Martín.

Källa: Gävle Symfoniorkester