Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Därför borde du fråga var kycklingen kommer ifrån

Foto: Kronfågel

Hur ofta frågar du var kycklingen kommer ifrån när du äter på restaurang? Sex av tio svenskar instämmer helt med att det finns fördelar att välja svensk kyckling framför importerad, enligt en rapport från YouGov. Ändå anger endast fyra procent att de frågar var kycklingen kommer ifrån under restaurangbesöket. Omkring 70 procent av restaurangkycklingen kommer från utlandet, visar statistik från Svensk Fågel.

Frågan om var maten kommer ifrån verkar ständigt vara aktuellt. Ändå visar en undersökning av YouGov, som utförts på uppdrag av Kronfågel, att svenskarna inte är särskilt alerta på var kycklingen kommer ifrån när de äter på restaurang. Men hela 84 procent skulle önska att kycklingen de köper skulle vara märkt med ”Har ej fått antibiotika i förebyggande syfte”.
– Det kan göra stor skillnad att välja svenskt, för både människan och djuret. Ju mer antibiotika vi använder desto större resistensproblem får vi. Så länge vi är friska gör de resistenta bakterierna inget väsen av sig, men den dagen vi behöver sjukvård kan det få förödande konsekvenser, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och akademiska sjukhuset i Uppsala.

Främsta orsaken till att antibiotika ges till samtliga djur i en grupp är för att stimulera tillväxt och/eller förebygga sjukdom, enligt WWF. I Sverige är det förbjudet men i Asien används antibiotika i förebyggande syfte och för att stimulera tillväxten hos friska djur utan veterinärordination och utan dokumentation.*

Kontroller skiljer länderna åt
Det som också skiljer svensk kyckling från den utländska är kontrollerna i flera led. Det är svårt att med säkerhet veta hur djurhälsan, djurvälfärden och livsmedelssäkerheten sköts i utlandet. I Sverige har vi en av världens starkaste djurskyddslagstiftningar och företag i branschen kontrolleras kontinuerligt av myndigheter. Utöver det ställer branschorganisationen Svensk Fågel extra höga krav på sina medlemmar, som ytterligare skydd för djuren och konsumenten.
– Jag tror restaurangbesökaren är medveten om skillnaderna, men helt enkelt tror att den ofta dyrare kycklingen på restaurang borde vara från Sverige. Men faktum är att det är mycket vanligt med den billigare importerade kycklingen på restauranger och i storkök, visar en färsk undersökning från Svensk Fågel.* Det gäller att våga fråga när man beställer, säger Maria Donis, Svensk Fågel.

Fråga efter svensk kyckling

För att ge kunden en större möjlighet att välja svenskt på restaurang och storkök har Kronfågel lanserat naturella kycklingspett, vilket ger kocken möjlighet att sätta sin smakprägel på spettet.
– För oss är det självklart att kunna ge restauranger och storkök möjlighet att ta in svenska kycklingspett med mervärden som livsmedelssäkerhet, djurvälfärd och klimatvänlighet och ändå ha chans att skapa en unik rätt, säger Charlotte Rosta, Brand Manager, restaurang och storkök.

Källa: Kronfågel