Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trendbrott – hushållens framtidsoptimism faller

Skandias Plånboksindex för det tredje kvartalet visar på ett trendbrott – den optimism och riskvilja som under lång tid präglat hushållens syn på den egna ekonomin sviktar betänkligt under sommaren. En svag börsutveckling, inbromsande bostadspriser och återkommande världspolitiska konflikter är möjliga orsaker. Pensionärer och barnfamiljer tillhör de få grupper som ser ljusare på sin ekonomi.

Under det senaste året har hushållens optimism kring den egna ekonomin stadigt ökat till följd av låga räntor, stigande börs och bostadspriser samt en urstark svensk konjunktur – men i kvartal tre bryts trenden, och det med besked.

– Optimismen faller kraftigt och det hushållen säger sig dra in på först är konsumtion. Om utvecklingen förstärks, exempelvis på grund av stigande boendekostnader kopplat till högre räntor och amorteringar, kommer det i förlängningen att påverka den svenska ekonomin, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Hushållens minskade riskvilja kan ha flera förklaringar. Stockholmsbörsen backade och bopriserna utvecklades svagt under sommaren. Samtidigt ser en första räntehöjning från Riksbanken ut att komma under nästa år och ännu en skärpning av amorteringskraven diskuteras. Världspolitiken dominerades under sommaren av nyheter om spänningar mellan USA, Ryssland och Nordkorea. Sammantaget leder detta till en ökad försiktighet vad gäller såväl hushållens konsumtion som investeringar.

– Det är för tidigt att prata om att sötebrödsdagarna är över men hushållens reaktion är rationell givet den ökade osäkerheten. Varken börs eller bopriser kan stiga hur länge som helst, och det är också rimligt att börja ta höjd för att boendekostnaden kan bli högre de närmaste åren, konstaterar Maria Landeborn.

Pensionärer och barnfamiljer ser tvärtemot andra grupper ljusare på ekonomin. Pensionärerna påverkas betydligt mindre av ränteläge och amorteringskrav än unga vilket kan bidra till den fortsatta optimismen. Många pensionärer kan dessutom se fram emot skattesänkningar och höjda bostadstillägg under nästa år. Barnfamiljerna kan i sin tur se fram emot ett höjt barnbidrag.

Källa: Skandia