Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Budgeten gasar och bromsar samtidigt för miljön

Greenpeace välkomnar att regeringens budgetförslag för 2018–2020 innehåller flera positiva åtgärder och satsningar inom klimat- och miljöområdet, till exempel klimatskatt på flyg, stöd till elfordon och insatser för havsskydd. Men de viktiga strukturförändringar som leder till ett hållbart samhälle lyser med sin frånvaro. Det här är inte en budget som gör att Sverige når sina ambitiösa mål att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Sverige kommer inte att klara sina ambitiösa miljö- och klimatmål om regeringen fortsätter med business-as-usual. Detta är en typisk valbudget med smågodis och plåster åt alla håll, men den innebär inget historiskt skifte, säger Frode Pleym, chef på Greenpeace i Sverige.

Parallellt med de positiva satsningarna fortsätter subventionerna till fossila transporter genom investeringar och stöd till flygplatser och nya vägar. Likaså fortsätter regeringen att frånsäga sig stora delar av ansvaret för skogens biologiska mångfald medan värdefulla skogar avverkas.

Regeringen räknar miljösatsningar i kronor, men det enda som räknas i slutänden är minskade utsläpp av växthusgaser och minskad utarmning av den biologiska mångfalden. Den som både gasar och bromsar samtidigt kommer inte framåt. Det som räknas i slutänden är systemförändringar och det ser vi väldigt lite av, säger Frode Pleym.

Källa: Greenpeace