Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jan Malmsjö på scen i Samuel Becketts Krapps sista band

Fotograf: Sören Vilks. Krapps sista band_Jan Malmsjö

Med Krapps sista band gör Jan Malmsjö för första gången en teatermonolog. För regi och scenografi står Karl Dunér. Premiär på Målarsalen den 13 oktober.

– Krapps sista band är Becketts mest personliga pjäs – där allt pendlar mellan ljus och mörker, tystnader och ord, förfluten och pågående tid, mellan minne och glömska. Det är fantastiskt att under flera månader umgås med både Jan och Krapp, båda lika enastående, säger Karl Dunér.

Varje födelsedag spelar Krapp in ett band där han summerar året som gått. Han fyller idag 69 år och värmer upp med att lyssna på tidigare års inspelningar. Han återvänder särskilt till en inspelning han gjorde 30 år tidigare.

Krapps sista band från 1958 av nobelpristagaren Samuel Beckett är på en gång ett monodrama framfört av en ensam skådespelare och en dialog med röster från Krapps alla åldrar. I rollen som Krapp ser vi Jan Malmsjö, som under åren medverkat i en rad uppsättningar på Dramaten, senast i Fanny och Alexander, Farliga förbindelser och Rosmersholm.

Karl Dunér har tidigare på Dramaten bland annat regisserat Becketts pjäser I väntan på Godot (1990), Lyckliga dagar (1998) och Ur ett övergivet arbete (2009). Karl Dunérs senaste uppsättning på Dramaten var Den fjättrade Prometheus av Aischylos, som belönades med Svenska Teaterkritikers Förenings teaterpris 2015.

Översättning Magnus Hedlund
Regi och scenografi Karl Dunér
Peruk och mask Melanie Åberg
Ljus Hans Åke Sjöquist

Källa: Dramaten