Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bamse fortsätter kampen mot fake news

Fotograf: Rune Andréasson

I våras blev Bamse världskändis när han tog och kampen mot ”fake news” och förklarade källkritik för barn. Nu är det dags igen för ett nytt specialnummer på temat som knappast blivit mindre aktuellt. Dessutom får läsarna tips av internetforskaren Elza Dunkels.

Bamse nr 2 handlade det om källkritik på nätet. Idén till serien ”Bamse och den mörka skogen” fick Bamseredaktionen på läskonferensen Readme i Malmö. Tillsammans med lågstadie- och gymnasieelever, viralgranskaren Jack Werner och internetforskaren Elza Dunkels skapades en serie som kom att få stor uppmärksamhet. Många tidningar och tv-kanaler skrev och pratade om Bamses kamp mot falska nyheter och ryktesspridning på nätet, både i Sverige och utomlands. Till exempel gjorde amerikanska Financial Times och Buzzfeed, österrikiska ORF Österreichischer Rundfunk och italienska Corriere della Sera reportage om Bamse.

– Jag tror att jag vågar påstå att ingen av oss hade en aning om hur mycket uppmärksamhet detta skulle få, säger Elza Dunkels. Vi tog upp ett ämne som många diskuterade och oroade sig för, precis när det var som mest aktuellt. På det sättet känns det som om vi har gjort något väldigt viktigt.

Och nu är det faktiskt dags igen. Det togs nämligen fram ytterligare en idé till en serie på konferensen som heter ”Vem är tjuven?” och den publiceras i Bamse nr 15 som kommer ut den 26 september. Serien handlar om när karaktären Burre blir anklagad av sina skolkompisar för stöld. Ryktet sprids snabbt om att han är en tjuv.

I samma tidning kan man också testa hur källkritisk man är, få internettips av Elza och läsa serien ”Är Bamse en buse?” som handlar om vad som kan hända när en nyhetsredaktion börjar fara med osanning.

– Vi på redaktionen försöker göra tidningen i Rune Andréassons anda, säger Charlotta  Borelius som är chefredaktör på tidningen Bamse.

Rune Andréasson, som skapade Bamse, var väldigt samhällsengagerad och tyckte att det var viktigt att barn fick bilda sig en egen uppfattning i olika frågor. Han väjde inte för svåra ämnen utan såg till att förklara dem på ett spännande och pedagogiskt sätt.

– Och just huruvida fakta är sann eller inte är ett tema som Rune tog upp många gånger genom åren på olika sätt, fortsätter Charlotta. Ett klassiskt Skalman-citat är ”Jag tror inget som jag inte vet”.

Som komplement till det redaktionella innehållet har även en särskild handledning tagits fram för skolundervisning. Det är förstelärarna Linda Sikström och Jenny-Esbjörnsdotter Karlsson från Malmö som utvecklat ett lektionsupplägg med olika övninga och uppgifter runt källkritik och ryktesspridning, med utgångspunkt i det aktuella Bamsematerialet.

Källa: Egmont