javplatform

Brun älg och japansk whisky

Inlagd av on okt 1st, 2017 Sparad i Mässor. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Foto: Anders Karlsson, Aftonkuriren TV

På lördagen gick vi runt och provade några fler drycker och hittade några goda och speciella öl från Dalarna, men provade även whisky och sake från Japan.

Första helgen är avklarad på Stockholm Beer & Whiskyfestival. På lördagen gick vi en runda och provade några fler sorters dricka, öl, whisky och champagne. Vi hittade en del bra svenska mikrobryggerier och upptäckte att dalmasar är bra på att göra öl.

Men vi började långt från Dalarna, så långt det går att komma. Nikka var ett de första whiskydestillerierna i Japan när de körde igång 1934 av en japansk man som varit i Skottland och studerat. Där träffade han en kvinna som han tog med till Japan. Japansk whisky har ju blivit mer och mer populärt de senaste åren allt eftersom världens whiskynördar har insett att bra whisky inte nödvändigtvis behöver komma från Skottland. Vi provade Nikka Coffey Grain och Nikka Coffey Malt. ”Coffey” har ingenting med kaffe att göra utan det är en typ av destilleripanna. Nikka Coffey Grain påminner mycket om en Bourbon medan Nikka Coffey Malt är betydligt mjukare med en del toffee i smaken. Nikka from the Barrel har en alkoholstyrka på hela 51,4%  vilket ger den en rätt skarp smak, men ändå rätt smakrik.

Det ligger sex stycken dala-bryggerier samlade i rad mittemot Nybryggarbaren som samlar 22 nya mikrobryggerier. Första dagen besökte vi Dala bryggerier. Idag besökte vi Äppelbo och Ryentorp. Två utmärkta bryggerier som borde få nationell spridning. De gör goda och intressanta öl. Hos Äppelbo drack vi bland annat Ljus Lager, som var frisk och god, inte så mycket beska. Sedan drack vi Brun Älg, en försvenskning av Brown Ale. Det var en mjuk och fyllig ale. De hade ett väldigt speciellt öl kryddat med enbär. Det hette Enbärs. Man kan beskriva det som att det smakade skog. Enbärssmaken dominerade men man kunde också tydligt känna en smak som kan beskrivas som doften i en urskog, en blandning av mossa och svamp. Vid kassan hade de ett anslag liggande som utmanade kunderna att prova. ”Vågar ni prova den nya Enbärs?”.

Foto: Anders Karlsson, Aftonkuriren TV

Riktigt alkoholstark öl brukar inte vara speciellt god, alltså på över 5%. Alkoholen brukar ta överhanden så att den smakar spritigt, som Elefantöl. Men Ryentorps bryggeri har lyckats göra två alkoholstarka öl som är riktigt goda. Ljus Belgo ligger på 9,6% och har en härlig fruktig smak. Deras Imperial Stout ligger på 10,0%. Den har en tydlig smak av knäckebröd och mörkt bröd.

Vi var även hos World of Sake och provade Full Moon Sake som inte var så dum. Vi fick även prova en sparkling sake, gjord på brunt ris så att den fick en röd ton, ”rosé-sake”. Kolsyran gjorde att det påminde om en läsk med sake-smak. Den har inte kommit till Sverige ännu men är på väg. En vanlig missuppfattning om sake i Sverige är att det är samma som risbrännvin och att det skulle vara starkt. Men alkoholstyrkan ligger på ungefär samma halt som för vin, cirka 10-15 procent. Sake produceras genom att man blandar ris, vatten och jästsvamp.pricken

Den irländska whiskyn Clontarf hade en egen monter där man kunde köpa Irish coffee. Som pricken över i rev de lite muskotnöt över. Det blev jättegott. På vägen ut tog vi en Mojito gjord på Pitú från Brasilien. Den var frisk och god.

Lista över det vi provat betygsatt 1-5:

Nikka Coffey Grain: 3

Nikka Coffey Malt: 4

Nikka from the Barrel: 3

Ljus Lager, Äppelbo: 3

Brun Älg, Äppelbo: 4

Enbärs, Äppelbo: 3

Ljus Belgo, Ryentorp: 5

Imperial Stout, Ryentorp: 5

Full Moon Sake, World of Sake: 3

Sparkling Sake: 3

Clontarf Irish Coffee: 4

Pitú Mojito: 4

Kommentarer är avstängda